Direct naar de content

‘Blij verrast hoor ik ook iGEM in het rijtje voorbij komen’

Auteur: Renée van der Winden
Gepubliceerd op:

Het scala aan bacteriën die we kunnen inzetten om medicijnen te maken vergroten, dat is waarvoor wij strijden. Ons team gaat in deze vroege ontwikkelingsfase al op zoek naar toepassingen: zien wetenschappers mogelijkheden in de techniek die we ontwikkelen? Lees het in dit blog.

Wij, het iGEM-team van de TU Delft, willen het aantal bacteriesoorten vergroten dat voor onderzoek gebruikt kan worden. Door aanpassingen te doen in cellen, de kleinste levende deeltjes, proberen wij ons doel te bereiken. Momenteel kunnen wetenschappers maar enkele bacteriesoorten inzetten om eiwitten te laten maken voor onszelf, zoals de E.coli die insuline maakt als medicijn voor diabetespatiënten. Dit gebeurt door genen toe te voegen aan de bacterie. Dat kan niet bij alle bacteriën. Wij ontwikkelen een nieuwe methode waarmee we nog veel meer bacteriesoorten naar onze hand kunnen zetten. Dankzij ons project, Sci-Phi 29, zouden we in de toekomst nieuwe antibiotica kunnen vinden of efficiënter biobrandstof kunnen produceren.

Het iGEM-team Delft van 2019: Boven v.l.n.r. Esther Hoogerwerf, Huyen My Nguyen, Weronika Hoska van Aken, Hafsa Akaouche, Sagarika Govindaraju, Renée van der Winden.
Onder v.l.n.r. Marco Valentim Becker, Mu-En Lu, Osman Esen, Dennis Kenbeek, Joel Clotet i Peretó.

Sunnie van de Werken

Renée van der Winden van iGEM Delft was op de BioDay

iGEM Delft

Een oude bekende

Als ik tijdens de lunch langs de foyer van de aula loop, zie ik ze al staan: bijna honderd lege panelen verdeeld over de ruimte. Snel zoek ik nummer 72 op; daar hangt straks onze poster. Vanmiddag ruilen we het lab in voor de BioDay 2019, een evenement waar onderzoekers en studenten vanuit de hele TU Delft samenkomen om elkaar te inspireren met hun laatste onderzoek. Daar willen wij natuurlijk bij zijn! Hopelijk spreken we vandaag wetenschappers die ons project graag zouden gebruiken bij hun eigen onderzoek, want daar doen we het uiteindelijk voor!

Na de registratie hangen we onze poster op. Een beetje spannend is het wel, om tussen alle ‘echte’ wetenschappers ons idee te presenteren. Dan komt de iGEM-teamcaptain van vorig jaar om de hoek kijken; haar poster blijkt naast die van ons te hangen. Voordat de postersessie officieel begint, worden een paar posters speciaal aangeraden door de organisatie. Blij verrast hoor ik ook onze iGEM-poster in dit rijtje voorbij komen.

Teamlid Osman Esen licht de poster toe tijdens de BioDay.

iGEM Delft

Koeienbacteriën

Dan is het netwerken echt begonnen. Een aantal van mijn teamleden houden de wacht bij de poster om over ons project te vertellen aan voorbijgangers. Zelf ga ik eropuit, op zoek naar onderzoekers die geïnteresseerd zijn in ons project. In de tussentijd zijn er heerlijke hapjes op de statafels neergezet en terwijl ik rondloop, snoep ik af en toe van de groentechips met humus.

Na een half uurtje sta ik te praten met een man die werkt met bacteriën die hij in de maag van een koe heeft gevonden – bacteriën kan je overal vinden. Ik zie hem nadenken als ik hem vertel over ons project en dan begint hij te knikken. Ja, ons uitgewerkte idee zou hem best kunnen helpen bij zijn vervolgonderzoek. Vanbinnen juich ik, dat is precies wat ik wilde horen vandaag!

Deze blog is geschreven door teamlid en captain van iGEM Delft Renée van der Winden


iGEM 2019

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een grote internationale studentencompetitie binnen de synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Logo iGEM Delft

iGEM Delft

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Water ontzouten met bacteriën

  Droogte, een stijgende zeespiegel en bodemdaling zorgen voor steeds zouter grondwater: een gevaar voor de akkerbouw. Maastrichtse studenten willen dit oplossen met cyanobacteriën die water ontzouten.

  • Duurzaamheid vergroten
 • Vogelgriep bestrijden met bacteriën

  Groningse studenten werken aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep waarbij bacteriën het virus bestrijden. Die bacteriën zijn genetisch gemodificeerd, waardoor ze zogenaamde nanolichamen uitscheiden in de longen van kippen. Die moeten bescherming bieden tegen het virus.

  • Ziekten voorkomen
 • De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie

  Leidse studenten van het iGEM team willen met nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën, die geplaagd worden door ingrijpende bijwerkingen.

  • Ziekten genezen
Meer artikelen