Direct naar de content

“And the winner is…”

We konden het eerst niet geloven, maar het is ons gelukt. Team iGEM Leiden heeft dé Grand Prize gewonnen van de iGEM competitie. Maandenlang hebben we gewerkt aan het ontwikkelen van een snelle testkit voor infectieziekten. Nu, na een spannend competitieweekend en een geweldige prijsuitreiking, kijken wij met trots terug op ons project.

Jurysessie iGEM team Leiden
Onze jurysessie waarin ons team het project moest pitchen en vragen beantwoorden over het project. Copyright, iGEM Leiden 2020, eigen foto

Het weekend van 14 november was het zover: de competitiedagen van iGEM. Elk team moest hun project pitchen en in een sessie van twintig minuten vragen beantwoorden tegenover de jury. Een ongelooflijk zenuwslopend en spannend moment, waarna een grote opluchting volgde toen we de sessie succesvol doorlopen hadden. Het lukte ons goed de vragen goed te beantwoorden en aan het einde van de sessie leek de jury tevreden.

Wij waren al op de eerste dag aan de beurt. Dat vonden we fijn, want zo konden we de rest van het weekend rustig sessies van andere teams volgen. Normaal zouden we met het team in Boston gezeten hebben voor de conferentie, maar vanwege het coronavirus werd de conferentie dit jaar volledig online gehouden. Onze begeleiders hadden voor het weekend een conferentiezaal gereserveerd voor het hele team. De zaal was groot genoeg om voldoende afstand te houden en gezellig samen de sessies bij te wonen.

Het weekend na de competitiedagen vond de prijsuitreiking plaats. De donderdag voor de finale werden de finalisten van de Grand Prize bekend gemaakt, ofwel dé hoofdprijs van iGEM. Met zijn allen zaten we gespannen achter onze laptop. Onverwacht werden we uitgeroepen tot finalist in de Master categorie, wat zorgde voor veel blijdschap, maar ook extra zenuwen voor zondag, de dag van de prijsuitreiking.

Op biotechnologie.nl bloggen vijf Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer

Op de dag van de prijsuitreiking zelf zaten we weer vol spanning samen in de conferentiezaal. Nadat de middelbare schoolteams hun prijzen hadden gekregen, was het dan eindelijk tijd voor de Bachelor (Undergraduate) en Master (Overgraduate) categorie. De Grand Prize zou als allerlaatste uitgereikt worden, dus het was eerst tijd voor de medailles, speciale prijzen en publieksprijzen. Als eerst kregen we te horen dat we de gouden medaille hadden behaald: dit was een goed begin.

Hierna werden de zogeheten Special Prizes uitgereikt. Aangezien we voor een aantal van die prijzen heel erg ons best hadden gedaan, was dit ook een erg spannend moment. We wonnen prijzen voor Best Track (diagnostics) en Best Wiki, waarbij we beloond werden voor onze Wiki, de website die elk team moest maken waar alles over het project te vinden is. Ook wonnen we de Inclusivity Award . Die reikt de jury uit aan het team dat diversiteit binnen het project stimuleert. Wij hebben ons hierbij gericht op het thema van kleurenblindheid, omdat dit in de wetenschap nog steeds een probleem kan zijn. Vaak zijn foto’s of figuren groen en rood. Dit is voor ons misschien een groot contrast en prettig om naar te kijken, maar voor kleurenblinden is dit haast niet te onderscheiden. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat de output van onze testkit, onze website en andere materialen kleurenblindvriendelijk zijn. Daarnaast hebben we een gids geschreven voor toekomstige teams om hetzelfde te doen.

Overzicht van de prijzen en nominaties van iGEM Leiden 2020
Overzicht van de prijzen en nominaties van iGEM Leiden 2020  Copyright, iGEM Leiden 2020, eigen afbeelding

Verder hebben wij de Best Supporting Entrepreneurship gewonnen, door te kijken hoe ons project op commercieel vlak zou functioneren en een plan te schrijven om de testkit op de markt te brengen. Ook hebben wij een voorlopig patent aangevraagd voor ons project en een gids geschreven over patentaanvraag voor toekomstige teams. Ten slotte zijn nominaties binnen de iGEM competitie ook zeker niet mis en zijn we nog genomineerd voor Best PosterBest Human PracticesBest Model en Best Basic Part.

Met deze prijzen en nominaties op zak waren wij al ontzettend blij en trots op onze prestatie. Er moest nog één prijs uitgereikt worden, waar wij met de grootste spanning op zaten te wachten: de Grand Prize. Wij zaten in de finale met team Aachen uit Duitsland, een pittige tegenstander. In spanning keken we samen met duizenden andere mensen naar de uitslag en eindelijk waren daar de verlossende woorden:
“And the winner of the Overgraduate Grand Prize for iGEM 2020 is… team Leiden!”

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.

Bekijk op Youtube. Opent in een nieuw venster

Na deze woorden waren wij als team door het dolle heen. We hadden iGEM gewonnen! Het was eerst niet te bevatten, maar langzaam stroomden de reacties en felicitaties binnen van familie, vrienden en andere iGEM teams. Samen met het hele team hebben wij een ontzettend bijzondere prestatie neergezet. Ons harde werk en inzet van afgelopen jaar zijn beloond met geweldige prijzen. Ik denk dat ik voor het hele team spreek als ik zeg dat dit een dag was om nooit meer te vergeten.

Momenteel heeft een studente het labwerk weer opgepakt voor Rapidemic. Daarnaast zijn we druk bezig met andere vervolgstappen voor ons project om een potentiële startup te realiseren. Zo hebben we ook meegedaan aan de lokale wedstrijd voor startups, waar we tweede zijn geworden. Het idee dat ons iGEM project niet zal blijven liggen is geweldig en jullie zijn nog niet van ons af.

Deel dit artikel