Direct naar de content

Bellenblazende bacteriën

Al vroeg in het voorjaar waren wij als iGEM team druk bezig met brainstormen voor ons project. We besloten al snel om ons te richten op Inflammatory Bowel Disease, afgekort IBD, een ziekte diewereldwijd steeds vaker voorkomt. We wilden kijken of we de onaangename  onderzoeksprocedure konden verbeteren.

Het resultaat is IBDetection: bacteriën in een pil die in staat zijn onstekingsstoffen te meten en als reactie hierop kleine gasbelletjes te maken. Die zijn op een echo te zien. Dit alles doen we voor de iGEM Competitie; een internationale wedstrijd in de synthetische biologie waarin studenten proberen een variatie aan problemen in de wereld een oplossing te bieden.

Inflammatory Bowel Disease is een overkoepelende term voor aandoeningen met chronische ontsteking van de darmen. Hiervan zijn twee vormen bekend – de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Nederland kent zo’n 90.000 IBD-patiënten, en wereldwijd lijden er zo’n 6 tot 8 miljoen mensen aan IBD.

Daarnaast tonen onderzoeken aan dat het een groeiend probleem is in de wereld, voornamelijk in westerse landen. De oorzaak van IBD is onbekend, al vermoeden onderzoekers dat een
voedingspatroon met veel koolhydraten een invloed heeft.

Sinds 1990 stijgt het aantal patiënten met IBD geleidelijk.
Sinds 1990 stijgt het aantal patiënten met IBD geleidelijk. Copyright, iGEM Eindhoven 2021, eigen afbeelding

Darmontstekingen zijn op zich nu ook al goed te detecteren, maar de benodigde endoscopie – waarbij een camera wordt ingebracht in het darmkanaal – is allesbehalve prettig. Bovendien moet het hele darmsysteem leeg zijn, waardoor patiënten in de dagen voorafgaand aan het onderzoek laxeermiddelen moeten slikken en moeten vasten. Daar zien mensen met IBD vooral tegenop, bleek uit onze gesprekken met hen.

Dit leidt er ook toe dat het controleren van IBD nu vaak gebeurt door middel van vragenlijsten en thuistesten, waarna later een endoscopie kan volgen. De thuistesten zijn echter niet erg
specifiek, waardoor er altijd nog een darmonderzoek nodig zal zijn om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie in de darmen.

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer

IBDetection bestaat uit een pil die de patiënt in neemt, waar genetisch aangepaste bacteriën inzitten. Deze bacteriën zijn in staat om een specifieke ontstekingsmarker in de darm waar te nemen. Zodra de bacterie deze marker herkent gaat deze kleine gasblaasjes maken. De kleine blaasjes zijn vervolgens te meten met een echo – zoals gebruikt wordt bij zwangerschapsonderzoeken.

We testen nu uitgebreid het mechanisme binnen in de bacterie in het lab. Hierbij komen altijd uitdagingen om de hoek kijken, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat het ons gaat lukken. Kortom, nog zat te doen voor ons!

Het team van TU Eindhoven, iGEM competitie 2021
Team Eindhoven van iGEM 2021. Van links naar rechts: Fleur Kalberg, Daniek Hoorn, Josephina
Smits, Luke Rossen, Werner Doensen, Tessa Warmink, Noami Span en Ingrid Hoorn. Copyright, iGEM Eindhoven 2021, eigen foto

Deel dit artikel