De eindsprint naar het finaleweekend
Alle hens aan dek, de eindstreep is in zicht! In de laatste weken van de iGEM competitie maakt team Groningen zich klaar voor het finaleweekend. In deze blog nemen je we mee in onze eindsprint naar dit feestelijke weekend.
Dit jaar is alles anders, ook het finaleweekend. In plaats van een vijfdaags event in Boston, Amerika, met 6000 deelnemers, is de finale online. De directie van iGEM heeft besloten om de iGEM finale vijfdaagse om te toveren naar een tiendaagse, van 13 tot en met 22 november. Voor ons als team zijn er tijdens deze tiendaagse finale twee enorm belangrijke dagen. Op zondag 15 november presenteren wij ons project aan de jury en 22 november is de prijsuitreiking. Natuurlijk hopen wij met ons project een van de iGEM prijzen te winnen. In een grote glazen kast op onze universiteit zijn de prijzen die vorige teams hebben gewonnen met trots uitgestald. Wij zouden met ons project, RootPatch, ook graag een plekje krijgen in deze kast.
Filmster in actie
Als deelnemers van de iGEM competitie leer je zoveel meer dan alleen vakinhoudelijke dingen over synthetische biologie en genetisch modificeren. Zo moeten we tijdens het finaleweekend een presentatie van twintig minuten houden. Normaal gesproken zouden we deze presentatie geven in Boston. Dit jaar leveren we online een video van onze presentatie in, die tijdens de finale tiendaagse wordt afgespeeld. Goed kunnen presenteren is een echte skill, daar zijn we tijdens de competitie wel achter gekomen. Gelukkig hebben we Sietse Couperus in ons team. Met zijn natuurlijke charme en oprecht enthousiasme steelt hij de show in onze video’s. Ons designteam, bestaande uit drie studenten van de kunstacademie, is op dit moment druk bezig met het aan elkaar plakken van alle losse shots, om een soepel lopende video te maken.

Puntjes op de i
Als iGEM team bouwen we een website over ons project, de Wiki. Deze Wiki leveren we vervolgens in bij de jury, en is een van de belangrijkste jurycriteria. Op deze website beschrijven we precies wat wij als team voor project hebt bedacht, waarom dit project belangrijk is en wat voor experimenten we hebben uitgevoerd. In dit opzicht lijkt het schrijven van de tekst voor de Wiki erg veel op het schrijven van een profielwerkstuk; we houden dezelfde opbouw en structuur aan.
Veel van de tekst voor onze Wiki is al geschreven, en een groepje teamleden is op dit moment bezig alle teksten nog een laatste keer door te lezen en te controleren op spelling- en grammaticafouten. Ons doel is om de website op 22 oktober af te hebben, ook al is de deadline pas op 27 oktober. Het op tijd afhebben van de Wiki is een tip die we van het vorige iGEM team van onze universiteit hebben gekregen. Het schijnt namelijk zo te zijn dat de website de laatste dagen nog wel eens overbelast wil raken omdat alle 257 teams tegelijkertijd dingen aan het uploaden zijn. Het kan daardoor zo zijn dat het niet lukt om de Wiki voor de deadline af te hebben, en dit willen we absoluut niet hebben.
Deze laatste weken trekken wij als team, met zijn vijftienen, een eindsprint. Het groepsgevoel is groot en het werkt enorm motiverend om de Wiki tot stand te zien komen. RootPatch staat voor ons op nummer één. We hebben enorm veel zin in de finale tiendaagse en zijn benieuwd of de jury ook vindt dat RootPatch een podiumplek verdient.