Direct naar de content

De tijd vliegt als je plezier hebt!

Dertien maart was de dag waarop elk van onze teamleden de uitnodiging kreeg om deel te nemen aan het MSP iGEM team van 2020. De komende acht maanden zouden er voor ons vanaf dat moment heel anders gaan uitzien. Geen zomer vol vakantie en relaxen, maar meetings, meetings en nog eens meetings. In deze blog kijken we terug op een ware vruchtbare periode voor het begin van onze carrière als wetenschapper: iGEM 2020.

Epjes voor in een PCR machine
Deze ‘epjes’ gaan in de PCR machine. Ze bevatten alle ingrediënten om een stukje DNA te kopiëren.  Copyright, iGEM MSP-Maastricht, eigen foto

Over een ding mogen we zeker zijn, de competitie heeft ons de kans gegeven om vaardigheden op verschillende gebieden te ontwikkelen. Sommige van ons hadden bijvoorbeeld geen enkele ervaring in het vinden van sponsors, maar weten ondertussen wat het vergt om genoeg kapitaal te verzamelen. Anderen waren minder ervaren in het lab, maar kunnen inmiddels een PCR doen met hun ogen dicht. Dit laat zien dat vooral de diversiteit van iGEM waardevol was voor ieders professionele ontwikkeling.

PCR machine
We kunnen zo onderhand een PCR doen met onze ogen dicht.  Copyright, iGEM MSP-Maastricht, eigen foto

De finale was beslist een spannende ervaring met veel leerrijke workshops, panelen en presentaties. We kregen de mogelijkheid om andere teams en hun projecten beter te leren kennen en zo een band te vormen met de gemeenschap van de synthetische biologie. Een hoogtepunt voor ons team was dat we een uitnodiging kregen om ons wetenschappelijk tijdschrift te presenteren op de Live iGEM TV. Hiermee hebben we ons doel, ons initiatief met de iGEM gemeenschap delen, bereikt. Dat af ons uiteraard een geweldig gevoel van voldoening.

Op onze beoordelingssessie waren we goed voorbereid gezien we er op voorhand zelf eentje met ons eigen team georganiseerd hebben. Door onszelf kritisch op te stellen tegenover ons eigen project hebben we er ook nog eens een hoop van opgestoken. Uiteindelijk heeft ons project zelfs een zilveren medaille gewonnen! De nuttige feedback die we mochten ontvangen nemen we mee naar de toekomst na iGEM. Zo werden we bijvoorbeeld gewezen op het feit dat we oog moeten hebben voor zowel veiligheid en effectiviteit als gemak van ons product.

Sommigen van ons zullen blijven werken aan het project, daar we het project niet helemaal hebben kunnen afmaken door onze grote vriend Covid-19 die ons waardevolle tijd in het lab misgunde. Dit zal gebeuren tijdens de projectperiode op onze universiteit als een mix van het huidige iGEM team en nieuwe studenten. We hopen de toekomstige nieuwe nieuwe te kunnen inspireren om deel te nemen aan het volgende iGEM team, en te kunnen begeleiden in hun professionele ontwikkeling als wetenschappers. De anderen zullen echter hun eigen weg gaan, en ofwel zelf een project gaan leiden, of zich weer richten op hun hoofddiscipline.

Deel dit artikel