Direct naar de content

Een blik in het lab

In de afgelopen maanden stonden we als team veel in het laboratorium van onze universiteit, soms tot wel 12 uur op een dag! Gelukkig is dit niet voor niets gebleken. Onze bacteriën hebben met succes de ontstekingsmarker detecteren en waren daarnaast in staat om gasbelletjes te maken. In deze blog neem ik je mee in wat we zoal in het lab hebben gedaan tijdens de afgelopen zomer.

Daniek in een witte laboratoriumjas bij een tafel met een computer en een echograaf.
Daniek voert een echografie uit op onze gemodificeerde bacteriën. Copyright, iGEM Eindhoven 2021, eigen foto

Vanaf eind juni staan wij iedere dag in ploegen van twee tot vier teamleden in het lab. We bouwen DNA in in de bacteriën, laten ze groeien, en voeren testen uit om te kijken of ze
werken naar behoren. Aangezien we werken met levende organismen ging het labwerk niet altijd van een leien dakje. De bacteriën hadden namelijk niet altijd zin om mee te werken. Wanneer een experiment wel geslaagd was, waren we als geheel team in de feeststemming.

Over het algemeen bestonden onze dagen uit veel herhalende taken. We begonnen iedere week met het maken van onze bacteriekweek, deze laten groeien, de bacteriën stimuleren en vervolgens de eiwitproductie meten. De week erop deden we dan vaak alles nog een keer, om onze resultaten te valideren, of omdat het de eerste keer niet gelukt was. In dat laatste geval gingen we terug naar de tekentafel om iets aan de experimenten aan te passen, of vroegen we één van onze begeleiders om hulp. We zijn als team dan ook erg dankbaar voor de hulp
van alle andere studenten en werknemers in het lab. We hebben heel wat problemen met hun advies op kunnen lossen.

We hebben een aantal heel lange dagen gemaakt, soms begonnen we al om half acht. Op die lange dagen maten we de belletjes in onze bacteriën met een echo. Hiervoor zetten we eerst de bacteriën in een gel vast, om vervolgens een echo-apparaat naar het lab te brengen en hiermee het signaal van de gasbelletjes in de gel te meten. De dagen waarop we dit maten waren dan misschien wel de langste, maar ook de meest veelbelovende dagen van ons project in het lab. Op deze dagen konden we het daadwerkelijke resultaat zien en meten of ons idee echt werkt. Daar wordt iedereen toch enthousiast van?

Al met al hebben we heel leuke tijd in het lab gehad. Ondanks de herhalende taken, lange dagen en frustraties over onze bacteriën die hun eigen gang gaan was het een geweldige ervaring. We zijn heel dankbaar dat we deze kans hebben gekregen en dat we zo ver zijn gekomen met onze experimenten.

Deel dit artikel