Direct naar de content

Een iGEM-jaar met een gouden randje

Na maandenlang hard werken was het grote moment dan eindelijk daar: de iGEM finale. In deze laatste blog nemen we jullie graag mee terug naar deze speciale week.

Team iGEM Groningen keek al maanden uit naar het grote finale-evenement van iGEM, ook wel de Giant Jamboree genoemd. Dit online evenement duurde tien dagen, met op de laatste dag de prijsuitreiking tijdens een grote liveshow. Op de dagen daarvoor gaven we een poster presentatie, hielden we een vragensessie en spraken we met verschillende teams van over de hele wereld.

Goed voorbereid gingen we onze vragensessie in. Tijdens deze 20-minuten durende sessie stelden vijf juryleden ons vragen over het ontwerp en de uitvoering van Rootpatch. Al met al best spannend, want deze personen bepalen uiteindelijk of je in de prijzen valt of niet. We kregen veel verschillende soorten vragen van verschillende moeilijkheidsgraden, en waren uiteindelijk tevreden met onze antwoorden. Na de vragensessie zat het er voor ons dan echt op. Het enige wat ons nog te wachten stond was de prijsuitreiking op zondag.

Het Groningse iGEM team ontmoet de jury digitaal, op Zoom
De jury ondervraagt het Groningse team over het ontwerp en de uitvoering van Rootpatch. Copyright, iGEM Groningen 2020, eigen foto

Corona-proof verzamelden we die zondag in kleine groepjes bij verschillende teamgenoten thuis met champagne en hapjes. De dagen voor de finaledag liepen de zenuwen steeds verder op bij ons team; zouden we de gouden medaille gehaald hebben?

De gouden medaille was ons grote doel, die wilden we graag mee naar Groningen nemen. De universiteit Groningen doet al meer dan tien jaar mee aan de iGEM competitie, en heeft al die tijd altijd een gouden medaille gewonnen. Deze traditie konden wij daarmee natuurlijk niet doorbreken, en zo had team Rootpach een eer hoog te houden.

De eerste stap tijdens de prijsuitreiking was online verbinden met het evenement. Persoonlijk was dit voor mij een van de beste iGEM-ervaringen. Bij binnenkomst in het evenement werd onze teamnaam omgeroepen in de online ruimte. Zo werd er elke minuut wel een teamnaam opgenoemd; “Welcome Paris”, “Hello Changhai”, “Greetings Colombo”, “Good afternoon Groningen”. We waren op dat moment dus verbonden met duizenden mensen van over de hele wereld, supervet!

Toen was het grote moment dan echt daar, de medaille-uitreiking. De spanning liep enorm op en de zenuwen gierden door ons lichaam. We zagen onze teamnaam op het scherm verschijnen onder het kopje GOLD MEDALS. Yes! Team Groningen heeft goud. Tot onze verrassing werden we daarna ook genomineerd voor “Best wiki” en “Best project in the food and nutrition track”.

Tien iGEM teams van over de hele wereld winnen een gouden medaille. Groningen is daar één van.
Groningen sleepte een gouden medaille binnen. Daarnaast werden ze genomineerd voor ‘beste Wiki’ en ‘beste project in het voedingstraject’. Copyright, iGEM Groningen 2020, eigen foto – iGEM 2020 Virtual Giant Jamboree

We zijn enorm trots en blij op onze gouden medaille en twee nominaties. Ons doel is gehaald en daarnaast kunnen we terugkijken op een enorm leerzaam jaar. We hebben ondanks de pandemie vele van onze doelen kunnen halen en een hechte vriendschap met elkaar opgebouwd.

Daarnaast hebben team Leiden en Delft het ongelofelijk goed gedaan in de competitie en met elkaar hebben we Nederland goed op de kaart gezet op het gebied van biotechnologie.

Deel dit artikel