Direct naar de content

First runner-up

De iGEM finale, ofwel de Giant Jamboree, hebben we gevierd in Parijs. We mogen onszelf de first-runner up (ofwel, de tweede plaats uit maar liefst 350 teams) noemen van de iGEM competitie 2021. Wij zijn trots dat we via deze competitie verborgen honger op de internationale kaart hebben mogen zetten.

Het TU Delft iGEM team wint de tweede prijs op de Giant Jamboree Copyright, iGEM team Delft, eigen fot

De Giant Jamboree duurde dit jaar van 4 tot en met 14 november. De eerste drie dagen stonden in het teken van de jurysessies. Daarin beoordeelt de jury de teams op basis van hun Wiki-pagina en presentatievideo’s en krijgen ze twintig minuten de tijd om ieder team het vuur aan de schenen te leggen. Gelukkig konden we ons werk goed verdedigen en kregen we complimenten over ons onderzoek naar de snelle en goedkope vitaminetest en de beoogde impact ervan.

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer

Op 10 november vertrokken we als team naar Parijs. Op het moment dat we in de vertrekhal stonden met onze koffers werden de nominaties bekend gemaakt en hoorden we dat we voor maar liefst acht prijzen waren genomineerd. Maar het mooiste nieuws moest nog komen. We klommen naar de top tien van de Overgrad categorie (de masterstudenten) en kregen tot slot zelfs het nieuws dat wij een finaleplaats hadden bemachtigd. In de vertrekhal kregen we nogal wat blikken toegeworpen toen we op en neer sprongen van vreugde. Het voelde geweldig om deze erkenning te krijgen van ons harde werken de afgelopen maanden. De volgende nominaties sleepten we binnen:

  • Grand Prize (FINALIST!)
  • Best Track Award in Diagnostics
  • Best New Basic Part
  • Best New Composite Part
  • Best Part Collection
  • Best Sustainability
  • Best Safety and Security
  • Best Integrated Human Practices
  • Best Supporting Entrepreneurship
  • Best Sustainability

Hoewel we in de Franse hoofdstad natuurlijk toeristische plekken bezochten, hield de competitie ons ook flink bezig tijdens de finale. We werkten bijvoorbeeld in de vroege ochtenduren tijdens onze reis naar Parijs aan opnames voor een bijeenkomst met de United Nations op 22 november. Tijdens die bijeenkomst geeft iGEM een presentatie over de bijdrage van de volgende generatie aan bioveiligheidsinnovatie. Omdat ons team genomineerd was voor de Safety & Security award komt ook ons project aan bod in een korte video. In deze video vertellen we over de veiligheidsoverwegingen die wij hebben gemaakt binnen ons project, AptaVita. We vinden het heel gaaf dat we hierbij betrokken worden en dat we veiligheid binnen synthetische biologie en ook verborgen honger op de internationale kaart mogen zetten.

Het iGEM team voor de Eiffeltoren
De iGEM finale, de Giant Jamboree, vieren we dit jaar met Europese iGEM teams in Parijs. Copyright, iGEM team Delft, eigen foto

Op zondagmiddag was het zover, de officiële prijsuitreiking. Van alle teams eindigden we op de tweede plek. Helaas was onze mede-finalist, het team van Marburg, een geduchte tegenstander en gingen zij er met de hoofdprijs vandoor. We hebben het ver geschopt en mooie erkenning gekregen voor ons project. Ook sleepten we de prijs voor best diagnostics en best supporting entrepreneurship in de wacht.

Onze reis naar de Franse hoofdstad vormde een geweldige afsluiter van dit enerverende iGEM jaar. Het was een mooie gelegenheid om andere iGEM teams te ontmoeten, onze ervaringen te delen, en dit hele traject met elkaar te vieren.

Deel dit artikel