Hoe werken onze nanobuddies?
Een vraag die wij vaak krijgen is: ‘Hoe werkt die vaccinatie van jullie nou eigenlijk?’. Het antwoord zal je misschien verrassen: het is namelijk geen vaccinatie, maar een alternatieve vorm van immunisatie tegen het vogelgriepvirus dat pluimvee beschermt zonder gebruik te maken van hun immuunsysteem zelf. Hoe werkt dat dan? Waarom hebben jullie voor dit design gekozen? En werkt dit beter dan normaal vaccineren? Dat zal ik allemaal in deze blog uitleggen!
Onze missie is om het vaccineren van pluimvee tegen het vogelgriepvirus te versimpelen. Honderd miljoen kippen met een naald vaccineren is namelijk een logistieke nachtmerrie en het werkt niet snel genoeg. In het verleden werd dit probleem voor ziektes zoals de pseudovogelpest, vaak opgelost door virusdeeltjes in de stal te sprayen. Deze virusdeeltjes activeren het immuunsysteem en maken vogels op deze manier immuun.
Jammer genoeg is virusbestrijding via een spray-vaccinatie niet mogelijk voor zeer besmettelijke ziektes, zoals de vogelgriep variant H5N1 waar wij ons in dit project op focussen. Voordat de kippen hier volledig tegen beschermd zijn, zouden ze namelijk aan enorm grote hoeveelheden virusdeeltjes blootgesteld moeten worden. Dat gaat niet, maar wij vonden de spray-vaccinatietechniek wel een heel elegante manier om effectief en snel pluimvee te beschermen. Dus gingen wij voor de iGEM-competitie op zoek naar een beschermingsstrategie die gebruik maakt van een spray, maar niet werkt zoals de huidige vaccinatiestrategieën.
We dachten: wat nou, als je een bacterie uitkiest die van nature in de longen van kippen leeft en deze genetisch modificeert om de kippen tegen het vogelgriepvirus te beschermen. Hoe? Door de bacteriën nanolichamen te laten produceren! Nanolichamen zijn kleine onderdelen van antilichamen die zich aan een virus binden om deze te neutraliseren. Volgens de wetenschappelijke literatuur kunnen onze gemodificeerde bacteriën stabiel verder leven in de kippenlongen. Eenmaal daar creëren ze een laag van beschermende nanolichaampjes in het slijm van de longen, wat voorkomt dat het virus de kip binnendringt.

Als iGEM-team mogen wij onze nanobuddies natuurlijk niet zomaar op kippen testen. Toch zijn we er redelijk zeker van dat onze oplossing een aantal extra voordelen met zich meebrengt tegenover reguliere vaccinaties. Zo zijn onze nannobuddy-bacterien op grote schaal te produceren en maakt onze strategie het makkelijker om een onderscheid te maken tussen beschermde dieren en geïnfecteerde dieren, omdat wij geen gebruik maken van virusdeeltjes die het immuunsysteem stimuleren.
Daarnaast is een van de grootste nadelen van reguliere vaccinatie dat kippen niet altijd beschermd zijn tegen het virus. Denk bijvoorbeeld aan de COVID-vaccinaties, waar sommige mensen zelfs na drie injecties nog geïnfecteerd raken door het virus. Ook muteren virussen snel, waardoor vaccinaties vaak achter de feiten aan lopen. Het voordeel van bescherming via onze nanolichamen is dat deze zich binden aan een sterk geconserveerd deel van het virus dat amper muteert. Daardoor binden de deeltjes zich aan veel verschillende vogelgriepvirusvarianten en hebben mutaties minder impact op de effectiviteit van de bescherming.
In een video van 2 minuten leggen we je alles uit over ons project en hoe onze oplossing werkt:
Met onze strategie ben je daarnaast niet afhankelijk van het immuunrespons van de kip zelf, want wij voorkomen dat het virus uberhaupt het lichaam in komt, in tegenstelling tot vaccinaties waarbij infecties en verspreidingen blijven voorkomen.