iGEM op anderhalve meter
Team iGEM Groningen laat zich niet zomaar uit het (aardappel)veld slaan door corona. In deze tweede blog leggen we jullie graag uit hoe de pandemie ons iGEM jaar heeft beïnvloed, en hoe we vanuit huis hard aan ons project werken.
Door de pandemie ziet het iGEM jaar er heel anders uit dan andere jaren. Zo is het finaleweekend online, in plaats van in Amerika. Het grootste verschil voor ons team dit jaar is dat we niet in het laboratorium werken, maar al ons werk online moeten doen. In het begin moesten we wel even wennen aan deze nieuwe manier van experimenten doen, maar gelukkig hebben we veel geleerd en lukt het ons nu goed. Zo heeft een deel van ons team een online programeer cursus gevolgd.
Computermodellen ontwikkelen
Met onze nieuw opgedane kennis hebben we verschillende modellen ontwikkeld om het gedrag van de schadelijke aaltjes te voorspellen. We hebben hierbij veel gekeken naar al bestaande modellen van het zenuwstelsel van aaltjes. Ons eigen model kan voorspellen hoeveel van ons product, RootPatch, er nodig is om de aaltjes weg te jagen. Ook kijken we naar of ons product wel op de aardappelplant blijft plakken onder verschillende weersomstandigheden zoals droogte en regen. We willen natuurlijk niet dat bij heftige regen ons product van de plant afspoelt. Met deze gegevens proberen we RootPatch, nog beter te laten werken. Voor meer informatie over ons project, kun je onze promotievideo bekijken.
Sleutelen aan het leven
Verder ontwikkelen we samen met NEMO een online lessenserie voor middelbare scholieren over menselijk DNA aanpassen met behulp van de nieuwste gentechnologie, CRISPR-Cas. Wij vinden het als team erg belangrijk om scholieren meer te vertellen over deze nieuwe revolutionaire techniek, waar we in de toekomst nog veel van gaan horen.
Met CRISPR-Cas kun je namelijk DNA op een specifieke manier aanpassen om bijvoorbeeld erfelijke ziektes uit het DNA te verwijderen. Maar menselijk DNA veranderen, roept veel ethische vragen op. Moeten we wel gaan sleutelen aan ons DNA? Voor welke aandoeningen zou CRISPR-Cas een oplossing kunnen zijn? En kunnen we deze techniek ook gebruiken om je kinderen slimmer of sterker te maken?
Op biotechnologie.nl bloggen vijf Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer
Deze vragen bespreken we in de lessenserie gemaakt voor de bovenbouw van de HAVO en het VWO, met als doel om de scholier een goede achtergrond te geven om de vraag “Waar leg jij grens?” te beantwoorden. De lessenserie “Sleutelen aan het leven” is het hele jaar beschikbaar en is onderdeel van de DNA Dialoog. Voor ons als team was het enorm leuk dat een dag na het publiceren van onze lessenserie de Nobelprijs voor de Scheikunde is uitgereikt aan de twee vrouwelijke wetenschappers die CRISPR-Cas hebben ontdekt. Dit laat nog eens extra zien hoe belangrijk deze techniek is.
Vergaderen op anderhalve meter
Heel af en toe klappen we de laptops dicht en ontmoeten we elkaar in het echt op de universiteit. In een grote vergaderzaal kunnen we met acht personen op anderhalf meter afstand van elkaar overleggen over de belangrijkste zaken van ons project. Het is fijn om eens in de zoveel tijd je teamgenoten in het echt te zien. Toch proberen we ook online aan onze teamspirit te werken. Zo hebben we verschillende online spelletjes die we graag met elkaar spelen zoals scrabble en ranking the stars.
We zitten nu in de afrondende fase van iGEM. De eindstreep komt in zicht. Aankomende weken leggen we de laatste hand aan het afronden van deze projecten en de RootPatch website. Op 27 oktober leveren we ons project in bij de jury en tijdens het finaleweekend halverwege november horen we of we met ons project in de prijzen zijn gevallen. Duimen jullie met ons mee? In onze volgende blog nemen wij jullie mee naar het online finaleweekend. Tot dan!