iGEM team Amsterdam gaat voor goud
Wordt het goud, zilver of toch brons voor iGEM Amsterdam? Tijdens de competitie kunnen wij een medaille winnen voor ons project. De medailles zijn een beloning voor de energie die we in ons project hebben gestopt. De medailles, met ieder hun eigen criteria, bouwen op elkaar voort. Onderwerpen waar de jury ons op beoordeelt, zijn onder andere: onze teamwebsite en een marktonderzoek voor het product of het inlichten van de medemens op het gebied van biotechnologie. Natuurlijk gaan we voor niets minder dan goud. Hoe? In deze blog vertel ik je over een aantal onderdelen waaraan wij werken om die gouden medaille binnen te slepen.

Voor het behalen van de gouden medaille hebben wij gekozen om extra aandacht te besteden aan marktonderzoek van ons computerprogramma. Een biotechnologiebedrijf zoals Photanol, dat gespecialiseerd is in het gebruik van levende fabriekjes, zou natuurlijk baat hebben bij ons algoritme. Na diverse interviews met meerdere bedrijven kwamen we tot de conclusie dat bioplastics en biobrandstoffen producerende bedrijven toekomst zien in ons product, terwijl voedselproducten geen interesse hebben.
Waarom hebben voedselbedrijven geen interesse? Zij willen niet geassocieerd worden met genetische modificatie omdat consumenten vaak terughoudend zijn als het op genetische modificatie aankomt. Denk hierbij aan genetisch aangepast voedsel voor de dieren in de vleesindustrie. Om dit op te helderen, toetsen we door middel van een enquête of de term genetische modificatie een negatieve associatie heeft. Wij presenteren de resultaten van dit onderzoek in een artikel. Het artikel gebruiken wij ter ondersteuning van marktonderzoek van ons algoritme.
Op biotechnologie.nl bloggen vijf Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer
Kennis is er om te delen, dat is een standpunt dat wij beamen. Als team hebben we besloten dat we willen investeren in meer bekendheid van de toepassing van de bacterie in strijd tegen het klimaatprobleem. Samen hebben we een aantal ideeën bedacht om dit te bereiken. Wij kwamen onder andere op het idee om online workshops over genetische modificatie te organiseren. Samira en Vicky hebben in een serie van drie workshops deelnemers meegenomen in de huidige ontwikkelingen van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Wat zijn GGO’s, wat zijn de toepassingen en hebben GGO’s ook gevaren? Deze vragen en meer werden behandeld in de workshop. Bekijk een ervan hieronder (in het Engels):
Naast online, geven we ook offline workshops in het licht van ons project. Bacteriën hebben in ons project de hoofdrol, daarom dachten wij direct aan Micropia, een museum gewijd aan micro-organismen. Na meerdere mailtjes over en weer naar Micropia kwam het verlossende antwoord: wij, iGEM Amsterdam, organiseren tijdens de herfstvakantie inloopworkshops. Hoe gaaf is dat! Na dit bericht zijn wij direct het lab ingedoken om een aantal ideeën voor deze workshop uit te werken. Door middel van kleine experimenten leren de deelnemers over ons project in kleine stapjes. Eerst maken ze kennis met fotosynthese, in de volgende stap leren ze welke producten onze bacteriën maken en tot slot over de toepasbaarheid van deze stoffen. Deze workshop is leerzaam voor jong en oud.

De kennis die wij hebben opgedaan tijdens ons project is open toegankelijk op onze website te vinden. Op de site kan je bijvoorbeeld onze gebruikte protocollen voor lab werkzaamheden en het verslag van de survey in zien. Een internetpagina opzetten (een wiki), is een verplicht onderdeel voor het behalen van een medaille. De wiki is als een Wikipediapagina, het bevat alle ins en outs van het project. We begonnen met vrijwel lege pagina’s, dus voor het design van de pagina’s kunnen wij met onze creativiteit aan de slag. Alles wat we bedenken zouden wij erop mogen en kunnen zetten. Helaas had niemand van ons team ervaring met het coderen van een website. Gelukkig bieden filmpjes over maken van een internetpagina een mooie uitkomst. Gedurende het project zullen wij nieuwe pagina’s toevoegen aan onze wiki.
Al deze onderdelen samen vormen de benodigde bestanddelen die gebruikt kunnen worden voor het opstarten van een bedrijf. Sterker nog, vanuit een aantal iGEM project zijn daadwerkelijk bedrijven ontstaan. De start van de iGEM competitie is dus niet alleen de start van een prachtig project, maar kan ook het begin zijn van een nieuwe onderneming.