Direct naar de content

Wie, Wat, Wageningen? 

Blogger: Simon Hendriks

Aandachtig het nieuws volgen, talloze literatuurstudies en in een café brainstormen onder het genot van goudgeel inspiratiewater. Dé ingrediënten om tot een origineel en veelbelovend idee te komen voor de iGEM-competitie van 2023 dachten wij zo. Het gevolg? Een lijst met meer dan dertig kansrijke én kansloze ideeën.  

Uiteindelijk hebben we met muntjes tossen moeten kiezen tussen onze twee grote kanshebbers: probiotica tegen huidziektes of bloeivertraging tegen vorstschade. Als een teken van het lot lijken de koude temperaturen van maart te bevestigen dat we de juiste keuze gemaakt hebben. Met een verdubbeling van de huidige kersenprijs als voorbeeld neem ik jullie mee in de nummer één schadepost van fruittelers: vorstschade. 

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie van 2023. Lees meer over iGEM.

Waar je in de supermarkt waarschijnlijk amper bij stilstaat, is dat de opbrengst van fruitbomen al vroeg in het jaar wordt bepaald. Vooral door de nachttemperaturen en het weer. Als de temperatuur ’s nachts ook maar een paar graden onder nul komt, kan dat in één nacht al desastreuze gevolgen hebben. Elk jaar leidt slecht weer tot een oogstverlies van wel dertig tot zeventig procent. Dit is natuurlijk een behoorlijke strop voor fruitboeren. Het gevolg voor jou als consument? Een verdubbeling van de prijs van de kersen in je winkelmandje.  

Mandje gevuld met kersen op tafel

Helaas neemt het aantal keren dat fruitboeren lijden onder vorstschade toe. Klimaatverandering speelt daarbij een grote rol. Door de steeds hogere temperaturen denken planten al eerder in het jaar dat het lente is. Daardoor schieten ze veel te vroeg in de bloei. Neem de kersenboom als voorbeeld. Deze bloeien soms begin maart al. Dat is ruim een week eerder dan normaal! Nu denk je misschien, maar wat is daar dan erg aan? Maar die ene week kan een wereld van verschil maken. Als de kersenbloei dit jaar bijvoorbeeld drie á vier dagen later was begonnen, had dat volgens fruittelers naar schatting zo’n dertig procent meer kersen opgeleverd.  

Naast die hoger wordende temperaturen, zorgt klimaatverandering ook voor steeds heftigere en frequentere weersextremen. Dit zorgt voor ervoor dat nachtvorst in de lente allang niet meer ongebruikelijk is. Het risico op vorstschade neemt dus toe door een combinatie van veranderende weersomstandigheden.  

Kersenboom met bloemen omhult met ijspegels.

De bloemen zitten al in de knop, maar het heeft de avond ervoor flink gevroren.

Met ons project ‘PseuPomona’ willen we oogstverlies door vorstschade voor eens en altijd aanpakken. Hoe? Door een plantenhormoon te produceren dat de bloei uitstelt met behulp van een genetisch gemodificeerde bacterie genaamd Pseudomonas fluorescens. Op deze manier hopen we de bloei van de bloemen over de vorstgevoelige periode heen te tillen om zo het risico op vorstschade te verkleinen. Een flinke uitdaging voor een team van acht studenten uit Wageningen, maar eentje die we maar al te graag aangaan.   

Wil je zien hoe ons hardwerkende team dit voor elkaar krijgt? Kijk dan vooral op onze Instagram.

Lees meer van team Wageningen

Deel dit artikel