Direct naar de content

In de wacht gesleept

De iGEM finale, de zogenoemde Virtual Giant Jamboree, zit er op. Wat een feest: nominatie na nominatie en hoofdprijs na hoofdprijs bleven binnenstromen voor onze biopesticide tegen sprinkhanen. We kijken allemaal met een erg goed gevoel terug op dit iGEM jaar.

TU Delft iGEM team bij het winnen van de prijs ‘Best Track’ Copyright, iGEM team TU Delft, eigen foto

De finale duurde negen dagen: van zaterdag 14 november tot en met zondag 22 november. De eerste drie dagen waren de “competitiedagen”, waarin de jury ons vragen stelde over ons project en poster. Op de dag van de jurering en de postersessie konden we gelukkig allemaal bij elkaar zijn op de faculteit. De jury was enthousiast over ons project en wij konden alle vragen van de jury goed beantwoorden. Helaas was één jurylid minder overtuigd van de werking van een van de geproduceerde gifstofjes die de sprinkhanen doodt. Daar hebben we ons bij neergelegd.

Op de donderdag van de Giant Jamboree werden de finalisten voor de Grote Prijs bekend gemaakt. Voor de Overgrad categorie (Master studenten), waar wij aan meededen, waren dit Leiden en Aachen. We hadden gehoopt dat wij een finaleplaats konden bemachtigen en waren natuurlijk teleurgesteld, maar ook trots op onze landgenoten. Dat wij geen finalisten waren mocht de pret niet drukken, want we konden nog steeds prijzen in allerlei categorieën in de wacht slepen!

Op biotechnologie.nl bloggen vijf Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer

Op de zondag was het eindelijk zover: de prijsuitreiking. We verzamelden met hapjes en champagne. Niet veel later konden we die champagne al laten knallen: we hadden een gouden medaille en de Track Award in de categorie ‘Food & Nutrition’. Maar wat er toen gebeurde had niemand verwacht: nominatie na nominatie en hoofdprijs na hoofdprijs bleven binnenstromen. Elke keer dat er “TU Delft” op de livestream kwam te staan reageerden we met veel blijheid en ongeloof. Uiteindelijk hebben we acht hoofdprijzen gewonnen van de zestien prijzen die we konden winnen, en waren we nog eens voor vijf prijzen genomineerd. Deze prijzen en nominaties zijn:

Prijzen:

 • Best Track Award in Food & Nutrition
 • Best Presentation
 • Best Poster
 • Best Integrated Human Practices
 • Best New Basic Part
 • Best New Composite Part
 • iGEM’ers Prize
 • Safety Commendation

Nominaties:

 • Best Supporting Entrepreneurship
 • Best Wiki
 • Best Education
 • Best Sustainable Development Impact
 • Best Part Collection

Dit zijn de meeste prijzen en nominaties die een team dit jaar gewonnen heeft in iGEM, en de meeste awards en nominaties die de TU Delft ooit in de wacht gesleept heeft. Het is overbodig om te zeggen hoe blij en trots we zijn met dit resultaat. Het voelt onwerkelijk en is een grote beloning voor al die maanden hard werken.

We kijken allemaal met een erg goed gevoel terug op dit iGEM jaar. Het was niet makkelijk om zelf zo’n groot project op zetten, zeker niet tijdens een pandemie. iGEM is zeker een uitdaging, maar daarom juist iets waar je ontzettend veel van leert. Eén van de belangrijkste dingen die we geleerd hebben is samenwerken in een team van elf mensen.

Daarnaast is het erg waardevol om niet alleen met het technische aspect van het ontwikkelen van een biotechnologie bezig te zijn, maar ook met alles wat daar bij komt kijken. Belanghebbenden betrekken bij de innovatie, hun adviezen en belangen integreren in het ontwerp, anticiperen op veiligheidsrisico’s en kennis verspreiden van synthetische biologie en alle goede dingen die daarmee gedaan kunnen worden zijn allemaal aspecten die aan bod kwamen tijdens dit project.

Bovenal voelt het goed om bezig te zijn met het oplossen van een maatschappelijk probleem dat je als team belangrijk vindt en samen toe te werken naar een oplossing. Onze hoop is dat het biopesticide dat we ontworpen hebben, PHOCUS, een positieve impact zal hebben op de manier waarop sprinkhanen bestreden worden.

Deel dit artikel