Direct naar de content

Lastige keuze: Een chocoladereep met een vitaminepil of verse groenten?

Verborgen honger lijkt af en toe een ver-van-mijn-bed-show, omdat in Nederland de meeste mensen beschikking hebben tot verse groenten en fruit. Maar zijn we ons wel voldoende bewust van welke voedingsstoffen we precies moeten binnenkrijgen? En als we dat al weten is het soms nog lastig om de verleiding van junkfood en snoepgoed te weerstaan.

Copyright, Pixabay, Sven Hilker via CC0

Voordat ons team medio april besloot om een vitaminedetectietest te ontwikkelen, verdiepten we ons in de problematiek rondom vitamine-inname. De focus van ons project ligt op het toegankelijk maken van vitaminetesten voor Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azie om in deze gebieden verborgen honger zichtbaar te maken. Echter, zijn wij ons er ook van bewust dat de westerse wereld niet gespaard blijft van verborgen honger. De verborgen-hongerproblematiek zette ons team geregeld aan het denken over ons eigen dieet en het maken van gezonde keuzes.

Een kleine greep uit onze gesprekken van de afgelopen maanden”Ik heb vandaag toch wat sinaasappels in huis gehaald voor de vitamine C. Enkel die boterhammen met pindakaas dat kan niet goed blijven gaan.” Een mooie realisatie van een teamgenoot door ons eigen iGEM-project. Het team reageerde lacherig maar zag ook zeker de noodzaak in van een goede balans in het dieet. Ik merkte dat het ons meer bezighield in de maanden die volgden.

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer

Een ander voorbeeld: “Vanavond wil ik toch echt veel groente binnenkrijgen. Door al dat late doorwerken heb ik steeds gekozen om simpelweg een pizza in de oven te gooien.” Naast het feit dat we met ons project proberen om anderen bewust te maken van gezonde voeding, ben ik blij om te zien dat er binnen ons eigen team ook meer bewustwording is over een gezond dieet. Daar moet wel bij gezegd worden dat wij na een lange dag schrijven voor onze Wikipagina, toch ook met zijn allen naar de automaat rennen om een chocoladereep te scoren. Dan maken we met elkaar de grap: “Chocoladereep met een multivitaminepil?”

Over de inname van vitamines via supplementen waren overigens ook de nodige gesprekken. “Ik neem wel iedere dag mijn multivitaminen, maar ik vraag me toch af of dat wel echt goed is als ik lees dat een overschot aan vitamines ook schadelijk kan zijn.” We beseften ons dat wij als studenten eigenlijk geen idee hebben hoe het staat met onze vitaminehuishouding en dat we niet zomaar een bloedtest kunnen aanvragen om onze vitaminehuishouding te laten controleren. Wij zijn dus klaar om die vitaminetest te gebruiken zodra die in de schappen ligt, zodat we weten hoe het ervoor staat met onze gezondheid.

Deel dit artikel