Direct naar de content

Ons moment of fame

Wie had dat gedacht? Het TU Delft iGEM team op nationale televisie. Wij niet. En toch is het ons gelukt met nog slechts twee weken op de teller tot het einde van de competitie. Tussen de lange dagen die we maakten, kregen wij de kans om de grootste media stunt uit te voeren van ons iGEM jaar.

Het jeugdjournaal filmt bij het iGEM team van TU Delft
Het jeugdjournaal filmt bij het iGEM team van TU Delft  Copyright, iGEM team Delft, eigen foto

Naast experimenten uitvoeren in het laboratorium en met computermodellen onderzoeken of onze biopesticide werkt, vinden wij het belangrijk om mensen te informeren over ons project en de omvang en impact van de sprinkhanencrisis. Dit hebben we onder meer gedaan door kranten te benaderen, colleges te geven aan studenten en ouderen, en ons zelfgemaakte kinderboek over bacteriofagen voor te lezen op basisscholen. We willen dat de toekomstige generatie wetenschappers weten dat we synthetische biologie kunnen inzetten om wereldcrisissen tegen te gaan.

Op biotechnologie.nl bloggen vijf Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie. Lees hier meer

Toen we hoorden dat het NOS Jeugdjournaal een item had gemaakt over de sprinkhanencrisis, zagen we onze kans schoon. Omdat je ijzer moet smeden als het heet is, stuurden we direct een bericht naar de redactie van het Jeugdjournaal om ze te vertellen over wat wij doen. Twee uur later werden we gebeld: ze wilden de volgende ochtend nog bij ons komen filmen.

Vrijdagochtend was het zover, rond elf uur stonden we buiten om de cameraman en presentatrice te ontvangen. Hierna zijn we naar ons laboratorium gegaan om te filmen. We legden eerst kort uit wat ons doel is: gifstoffen produceren in de sprinkhanendarm. Ons project terugbrengen tot een kern die ook voor de jeugdige doelgroep van het Jeugdjournaal goed te begrijpen is, bleek al snel een grote uitdaging. Jargon zoals ‘eiwitexpressie’ en ‘de eiwit grootte correspondeert met de verwachtte grootte’ werd uiteindelijk ‘het eiwit is gemaakt’ en ‘het experiment is gelukt’.

Nadat we een korte samenvatting hadden gegeven over ons project, kon het Jeugdjournaal beginnen met filmen. We kregen een microfoon en mochten uitleg geven over onze biopesticide tegen de sprinkhanen. Een luttele drie uur filmen later waren we klaar en helemaal uitgeblust. ‘s Avonds om zeven uur zetten we de televisie aan en toen was het zover: we waren op nationale televisie.

Garbiela van iGEM team Delft op het NOS Jeugdjournaal
Op vrijdag 23 juli vertelde Garbiela van iGEM team Delft op het NOS Jeugdjournaal over het project met bacteriofagen.  Copyright, NOS Jeugdjournaal

De dinsdag na ons moment of fame in het NOS Jeugdjournaal was de alom gevreesde ‘Wiki Freeze’ – de deadline voor onze website. Daarop plaatsen we al onze ideeën en data. Het interview was nog net op tijd opgenomen zodat we dit ook op onze website konden vermelden.

Deadlines halen brengt vaak stress met zich mee, en deze keer was geen uitzondering. Omdat de deadline dinsdag avond twaalf uur Amerikaanse tijd was, konden we door het tijdsverschil tot vijf uur ’s ochtends werken. En van die extra lange dag hebben we zeker gebruik gemaakt. Tot de laatste minuten pasten we nog teksten en afbeeldingen aan en hebben we de laatste spreekwoordelijke puntjes op de i’s gezet om zo de best mogelijke website te maken. Moe maar voldaan gingen we in de vroege ochtend naar huis. Sinds maart zijn we allemaal niet tot zo laat meer opgebleven dus dat was weer even wennen op woensdagochtend. Benieuwd naar ons eindresultaat? Bekijk onze iGEM website hier.

iGEM team Delft na de deadline om vijf uur 's nachts
Na hard werken was onze website om vijf uur ‘s ochtends af. Copyright, iGEM team Delft, eigen foto

De finale van de wedstrijd is over een week. Tot die tijd moeten we nog wat kleine dingen afmaken, zoals ons voorbereiden op de vragensessie waarin we twintig minuten lang worden ondervraagd door een panel van juryleden. Om ons zo goed mogelijk voor te bereiden, gaan we de komende week oefensessies houden met elkaar.

Onze fulltime periode als “iGEMmers” is voorbij en enkelen van ons zijn alweer begonnen met colleges volgen en tentamens maken. Het is weer erg wennen om elkaar niet dagelijks te zien, daarom spreken we elkaar nog dagelijks via Zoom. Niet voor het project, maar gewoon voor de gezelligheid. Tijdens de finale gaan we nog een keer alles op alles zetten en hopen we op een goed eindresultaat.

Deel dit artikel