Direct naar de content

Onze inspiratie – de boerenprotesten

Onze documentaire gaat over de verschillende meningen over de emissiemaatregelen die in Nederland spelen. Hoe is het conflict tussen de boeren en de overheid ontstaan?

Toen we aan ons project begonnen, en voor het eerst in ons onderwerp doken, liepen we tegen een enorme muur van mediaberichten en gevoelige politiek aan. Er is een grote discussie gaande tussen de boeren en de overheid. Natuurlijk hadden wij al wel een beetje van deze ruzie meegekregen tijdens de Boerenprotesten van de afgelopen jaren over de nieuwe emissiemaatregelen voor boeren, maar hoe diep de spanning ging wisten wij helemaal niet. Hoe konden wij iets creëren dat een gedeelte van dit probleem zou oplossen, zonder überhaupt alle details van dit conflict te kennen?

Vier studenten, een boer en een boerin poseren samen voor een boerderij.
Deze boer nodigde ons uit om te praten over zijn ervaring met de milieumaatregelen en het conflict tussen de overheid en de boeren van de afgelopen jaren.   Copyright, iGEM MSP-Maastricht, eigen foto

Vanuit die gedachte besloten wij om ons eerst te verdiepen in het conflict tussen de boeren en de overheid. Het verbaasde ons hoelang dit conflict al gaande is. De problemen begonnen al aan het eind van tweede wereldoorlog.
Toen wilde Sicco Manshold, destijds de minister van de agrarische sector, de wereld verlossen van hongersnood. Dat verreiste natuurlijk een gigantische opschaling van de voedselproductie. Dit werd direct weerspiegeld in de druk van de overheid op de boeren om meer te produceren.

Sindsdien is het fout gegaan – de boeren voelen zich alsof de overheid hen de grond in heeft geduwd, terwijl deoverheid het gevoel heeft alsof zij elke stap van de weg de boeren hebben ondersteund met diverse subsidies en maatregelen.

Wij waren erg onder de indruk van het verhaal en wilden het graag met meer mensen delen. Daarom maakten we een mini documentaire over dit conflict. Het was best moeilijk om boeren te vinden die geïnterviewd wilden worden, mede door de angst dat wij hun verhaal zouden verdraaien en de boeren nog verkeerder in de media zouden zetten. Daaruit blijkt hoe erg dit conflict gepolariseerd is.

Uiteindelijk kregen we contact met een boer in Zuid-Limburg die heel rationeel in het conflict staat. Hij vertelde ons over de verschillende posities van de overheid door de jaren heen. Zijn boerderij is al generaties lang in zijn familie, waardoor we goed konden volgen wat het directe effect van deze maatregelen was en is op het succes van de boerderij.

We werden uitgenodigd in de Tweede Kamer voor een interview met Tjeerd de Groot over het conflict tussen de boeren en de overheid. Copyright, iGEM MSP-Maastricht, eigen foto

Voor een contrasterend perspectief interviewden we een politicus uit de Tweede Kamer. Na wat rondbellen werden we uitgenodigd door Tjeerd de Groot van D66 en hebben we een interview kunnen houden met hem en zijn beleidsadviseur, Bauke ter Borg. Van hen kregen we ook interessante verhalen te horen, met verschillende perspectieven over kringlooplandbouw en wat nodig is voor toekomstige maatregelen voor emissiereducties.

Tijdens het maken van deze documentaire hebben we veel geleerd van allebei de partijen. Het heeft ons een goed beeld gegeven van hoe we het beste ons voedseladditief kunnen voorleggen aan zowel de boeren als de overheid. Wij denken dat Methagone de juiste tussenweg is voor allebei de partijen: een diervriendelijk en kosteneffectief voedseladditief dat maar eenmalig gebruikt hoeft te worden, en tot 99 procent van methaanemissies van koeien
vermindert.

Deel dit artikel