Direct naar de content

Wie, wat, winst?

Groepsfoto van team Wageningen onder een boom zittend aan een tafel.

Blogger: Simon Hendriks

Het zwarte gat na iGEM. We zijn er door onze voorgangers al voor gewaarschuwd. Maar nu het daadwerkelijk dichterbij komt, begint het toch wel spannend te worden. Want wat gaan we doen als de iGEM competitie voorbij is? Dit is het moment dat we verder moeten kijken naar de toekomst én met nostalgie gaan terugkijken op alle avonturen van de afgelopen maanden.

Kiemplantjes in kleine bakjes. De zandraketjes worden in het lab gekweekt om te testen of de bloeivertragende eiwitten werken.
Onze eiwitten zitten op dit moment op deze plantjes. Het grote afwachten is begonnen. Wat gaat het effect zijn? Wordt de bloei vertraagd of niet?
iGEM-team Wageningen

Ik heb jullie mogen meenemen in wat ons team de laatste tijd heeft beleefd, geleerd en gemaakt tijdens deze bijzondere competitie. Van praten over kersenprijzen met boeren tot het aanpakken van vorstschade. Van al ons harde labwerk tot het maken en promoten van onze WIKI. Nu het einde in zicht is, neem ik jullie nog een laatste keer mee. Want wat heeft onze maandenlange investering van tijd en moeite nu eigenlijk opgeleverd? En hoe blikken we hierop terug?

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie van 2023. Lees meer over iGEM.

Harde resultaten

Allereerst de harde resultaten op een rijtje. We hebben het voor elkaar gekregen een werkend computermodel te maken van onze bacterie. En onze experimenten bevestigen dat het model werkt! Geweldig nieuws, want hierdoor kunnen we met een grotere zekerheid voorspellingen doen over hoe ons bacteriële werkpaardje Pseudomonas fluorescens zich in de plant gedraagt. Ook is het voor het eerst ooit gelukt om daadwerkelijk bloeivertragende eiwitten genaamd antiflorigens te produceren en te isoleren. Deze hebben we aangebracht op onze testplant: de zandraket. Helaas moeten we nog even wachten op hun groei voordat we kunnen vertellen of de bloei ook echt vertraagd is. 

En zodra de resultaten binnen zijn, zouden we onze eiwitten op grotere schaal gaan testen. Niet alleen op de zandraket, maar ook op echte fruitbomen en wortels. Maar dat is toekomstmuziek. Voor nu focussen we ons vooral op het goed overdragen van onze kennis aan de buitenwereld. Dit doen we onder andere via de WIKI die je in de vorige blog hebt kunnen zien, en door het maken van een presentatievideo waarin we ons hele project met je doornemen.

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.

Bekijk op Youtube. Opent in een nieuw venster

Of we wel of niet in de prijzen vallen, horen we tijdens de finale in Parijs. Hier komen ruim vierhonderd teams van over de hele wereld samen. Waarna een professionele jury deze teams beoordeelt op inhoud, presentatie en impact. Vervolgens wordt een grote prijzenshow gehouden van het formaatje Eurovisie Songfestival met de duizenden aanwezigen. Wij gaan hier hoe dan ook voor goud!

Goed geoliede machine

Teamleden van het iGEM team Wageningen 2023 nemen een podcast op in de studio.
Een van de dingen die je tijdens een normale studie niet zo snel doet: een podcast opnemen in een echte opnamestudio! Wil je horen wat wij te vertellen hebben over het iGEM-traject, synthetische biologie in de landbouw, wetgeving en nog veel meer? Beluister dan onze podcast op: https://linktr.ee/thelivingrevolution.
iGEM-team Wageningen

Maar of we nu winnen of niet, ik ben erg trots op ons. Want wat hebben we als team veel geleerd. Als een transformer zijn we van een op het eerste oog bij elkaar geraapt groepje studenten veranderd in een goed geoliede machine. Een machine die een ongelofelijke prestatie voor elkaar heeft gekregen. Vanuit het niets hebben we een groot maatschappelijk en wetenschappelijk project opgezet en uitgevoerd! Dat proces heeft ons veel meer geleerd dan hoe je een pipet moet vasthouden en waar je de agar kunt vinden.

We zijn een hechte vriendengroep geworden met een internationaal karakter. iGEM is een ervaring die me voor de rest van het leven bijblijft. Ik kijk er in elk geval met veel warme gevoelens op terug. Nog even en dan is het zo ver: dan gaat iedereen van het team weer zijn eigen pad. Maar voor nu gaan we nog heel even samen genieten van de finale als iGEM team Wageningen 2023.

Lees meer van team Wageningen

Deel dit artikel