Direct naar de content

Tegenslagen voor de Wiki Freeze

Terwijl de daglengte in rap tempo afneemt, worden onze werkdagen juist langer. De stress loopt op, want de Wiki Freeze komt eraan. Die vindt twaalf oktober plaats en is het moment dat we de Wiki, de website waarop een iGEM team hun volledig werk laat zien, niet meer kunnen bewerken. Tegenslagen zijn dan het laatste waarop je zit te wachten, maar toch krijgen we ermee te maken. Zullen we ze te boven komen?

Vijf weken voor de Wiki Freeze kwamen we na het weekend in het lab en troffen we uitgedroogde bacteriën aan. Wat bleek? Ze waren bijna allemaal dood. Onze genetisch aangepaste bacteriën, die het DNA bevatten om water te ontzouten, waren er het ergst aan toe. De komende weken staat dus in het teken van de bacteriën opnieuw te groeien. Dit betekent elke dag meten hoeveel bacteriële cellen er in de oplossing aanwezig zijn. Hopelijk hebben we voor de Wiki Freeze genoeg bacteriën om genetisch te modificeren en kunnen we beginnen met testen.

Het voordeel van tegenslagen als deze is dat we meer tijd hebben om andere projecten op te starten, voort te zetten of te verbeteren. Zulke projecten zijn ook erg belangrijk om straks in de prijzen te vallen. Doordat onze bacteriën doodgingen, hadden we daar ineens meer tijd voor. Twee weken geleden gaven we een lezing op onze universiteit over ons project en synthetische biologie in het algemeen. Ook maken we samen met andere iGEM teams een puzzelboek met woordzoekers.

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.

Bekijk op Genially. Opent in een nieuw venster

Daarnaast hebben we nu ook meer tijd om teksten te schrijven voor de Wiki. We beschrijven alles wat we de afgelopen maanden hebben gedaan. Gelukkig hebben we drie goede programmeurs in ons team die ervoor zorgen dat de hele website er mooi uitziet én goed werkt. Het iGEM team met de beste Wiki wint een prijs en die willen wij natuurlijk in onze zak steken. Elk onderdeel van de Wiki wordt geschreven door verschillende teamleden die in de weken van onderzoek ook het meest met dit onderdeel bezig waren.

In het volgende blog zul je lezen of het toch goed is afgelopen met de bacteriën, hoe onze Wiki er uiteindelijk is uit komen te zien en hoe de Grand Jamboree is geweest in Parijs.   

Lees meer blogs van team MSP

  • Van iGEM team naar start-up

    Het scheelde niets. Slechts vijf dagen voor de deadline, de Wiki Freeze, maten we de eerste data van onze ‘proof of concept’. Eindelijk ontdekten we of onze bacteriën zout uit het water opeten of dat al het werk voor niet was. Wat bleek? De bacteriën …

    • MSP Maastricht
  • iGEM als sleutel tot innovatie

    Daar sta je dan, in de krant. Het dagblad De Limburger had besloten een hele pagina aan ons project te wijden, nadat we de redactie op de hoogte hadden gebracht van ons project. Een mooie manier om synthetische biologie te communiceren naar het algemene publiek. …

    • MSP Maastricht
  • Blauwalg, toch niet zo vervelend?

    Verboden te zwemmen vanwege blauwalg. Dat kwam je wellicht tegen als je verkoeling zocht in een meer, tijdens de warme, zomerse dagen van de afgelopen tijd. Dan vraag je je af: “Wat zijn deze vervelende beestjes?” Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar een groep bacteriën …

    • MSP Maastricht
  • Pruimen als voorteken van voedseltekorten?

    Pruimenboer Kees bleef vier zomers geleden met 60 duizend kilo pruimen zitten. Dat probleem kan zich zomaar herhalen dit jaar en wellicht steeds meer in de toekomst. Open de krant of nieuwsapp maar eens; woorden als watertekort, droogte, crisisteam en verdeelplan springen in het oog. …

    • MSP Maastricht

Deel dit artikel