Van iGEM team naar startup
Het scheelde niets. Slechts vijf dagen voor de deadline, de Wiki Freeze, maten we de eerste data van onze ‘proof of concept’. Eindelijk ontdekten we of onze bacteriën zout uit het water opeten of dat al het werk voor niet was. Wat bleek? De bacteriën die we genetisch hadden aangepast haalden bijna vijf keer meer zout uit water dan niet gemodificeerde bacteriën.

Zelfs met nog maar vijf dagen tot aan de deadline, bleven we druk bezig in het lab om zoveel mogelijk data van onze zoutopnemende bacteriën te verkrijgen. Twee weken na de Wiki Freeze volgde de iGEM Finale, de Grand Jamboree, in Parijs. Daar presenteerden we ons project en beoordeelde de jury ons op basis van die presentaties en onze website, de Wiki.
De Grand Jamboree duurde dit jaar van woensdag 26 oktober tot en met vrijdag 28 oktober. De eerste twee dagen stonden in het teken van presentaties geven en andere iGEM teams ontmoeten. Ongeveer 280 teams van over de hele wereld hadden zich verzameld in een conferentiecentrum. Ieder team had zijn eigen stand met televisiescherm waarop de promotievideo van het project werd afgespeeld. Dat maakte het eenvoudiger om projecten met andere studenten te bespreken. Dat vond ik persoonlijk het leukst aan de jamboree: in gesprek gaan en ideeën uitwisselen over hoe we ons project kunnen optimaliseren.
Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie van 2022. Lees meer over iGEM.
Op vrijdag kregen we eindelijk te horen welke prijs we hadden gewonnen. We hoopten op een gouden medaille, maar werden teleurgesteld. We ontvingen de zilveren medaille. De jury vond de data van onze eerste resultaten niet overtuigend genoeg om een gouden medaille te verdienen. Toch bestempelen we de Grand Jamboree en het iGEM avontuur als een groot succes. We hebben bacteriën gemaakt die water zeer energie-efficiënt ontzouten en wij geloven nog steeds in dat idee. Daarom zetten we ons project door als startup! We gaan de methode dan verder verbeteren, en met een beetje geluk maakt onze methode straks drinkwater in Nederland en de rest van de wereld.