Van stress tot opluchting

Blogger: Floor Vervuren
De weken vlogen voorbij. Voor we het goed en wel doorhadden was het moment gekomen waar we allemaal zo lang naar uitkeken, maar ook al maanden voor vreesden: de WikiFreeze, de deadline waarna we niets meer aan de wiki mogen aanpassen.
Die wiki is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de gehele competitie. Het is een website waarop we alles plaatsen wat we de afgelopen maanden gedaan hebben, van labresultaten tot interviews met professoren. Alleen de informatie op de wiki wordt beoordeeld door de jury van de iGEM-competitie.
Technische problemen
Terwijl we druk bezig waren met alle data documenteren op de wiki, waren we ook nog bezig met de laatste experimenten in het lab. Zo hebben we onze DNA-origami gevisualiseerd met een elektronenmicroscoop. We zagen nog niet helemaal de gehoopte octaëders, maar er zijn een paar structuren gevormd die ergens op beginnen te lijken. Ook hebben we natuurlijk onze mergelbacteriën getest. En wat blijkt? Ze maken echt steen! Nu de WikiFreeze voorbij is, hopen we nog een paar experimenten te doen, waarvan we de uitslagen op de Grand Jamboree zullen presenteren.

Voor een deel van het team waren het lange nachten om de wiki op tijd af te krijgen, met – als we geluk hadden – twee à drie uurtjes slaap. Een half uur voor de Freeze gebeurde waar we al dagen bang voor waren: een technische fout. Dit zorgde ervoor dat we niets meer konden uploaden op de website. Dikke stress dus. Met één programmeur in ons team was het sowieso al een zware klus om de wiki op tijd af te krijgen, maar nu konden we niets meer. Wonder boven wonder lukte het om het probleem op te lossen en in de vijf minuten voor de deadline nog de laatste details aan te passen. Daarna vielen we elkaar in de armen van opluchting en blijdschap, en misschien werd er ook wel een traantje gelaten. We hebben het tóch voor elkaar gekregen in een paar maanden tijd zo’n groot project in elkaar te zetten.

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie van 2023. Lees meer over iGEM.
En nu?
De afgelopen maanden waren de langste maanden van mijn nog maar 20-jarige leven. Toch vlogen ze ook voorbij en kijk ik met een voldaan gevoel terug. We hebben enorm veel verschillende proeven en experimenten uitgevoerd, met goede en minder goede uitkomsten. Door alle problemen waar we tegenaan liepen, moesten we vindingrijk zijn en blijven uitproberen tot we de oplossing hadden gevonden. De praktijk blijkt inderdaad de beste leerschool. We hebben ontzettend veel geleerd de afgelopen maanden én – niet onbelangrijk – we hebben plezier gehad.
Wat de toekomst gaat brengen? Dat weet ik niet. Eerst maar eens naar de Grand Jamboree in Parijs, waar we de jury moeten zien te overtuigen van de waarde van ons project. Dat zal niet makkelijk worden, maar we hebben er alle vertrouwen in. En voor mijzelf? Ik hoop dit jaar mijn bachelor af te ronden. Wat betreft mijn scriptie maak ik mij geen zorgen, dankzij mijn deelname aan iGEM kan ik de weg in het lab dromen. En wie weet staat er daarna wel een master in synthetische biologie op de planning.