Direct naar de content

Kers op de taart: wij staan in de top 10!

Eind oktober was het zover: de Grand Jamboree in Parijs. Hier presenteerden we ons project over kankertherapie met nanodeeltjes, genoten we van de projecten van andere teams en wachtten we in spanning af om te zien of we prijzen hadden gewonnen. In deze laatste blog vertel ik alles over dit hoogtepunt.

De weken voor de Grand Jamboree waren erg druk. De deadline voor onze website was twee weken daarvoor en we hebben keihard gewerkt om alles tot in de puntjes te perfectioneren. Daarna hebben we onze presentatie eindeloos geoefend, veel feedback verwerkt en toen was het opeens tijd om naar Parijs te gaan! Iets waar we sinds januari naar uitkeken.

Team Leiden bij de finale van iGEM
Groepsfoto van iGEM team Leiden tijdens de Grand Jamboree in Parijs
iGEM team Leiden, eigen foto

De Jamboree vond plaats in de Expo van Parijs: een enorme congreszaal. Dat was ook wel nodig, want er waren zo’n drieduizend mensen aanwezigen. Elk team kreeg een eigen booth om hun promotievideo en website te laten zien. En wij namen een heleboel stroopwafels mee, voor in het geval dat onze oranje sweaters nog niet duidelijk genoeg maakten dat we een Nederlands team zijn.

In Parijs heb ik samen met mijn teamgenoot J.R. twee keer onze presentatie gegeven: één keer voor de iGEM community zelf en één keer voor de jury. Eerst was ik niet zo nerveus, we hadden natuurlijk flink geoefend. Maar de laatste tien minuten voor de presentatie voelde ik het zeker wel kriebelen! Eenmaal op het podium had ik vijftien minuutjes de tijd om te vertellen waar we negen maanden lang aan werkten. Ik vind het nog steeds erg gaaf dat ik daar, in Parijs, onze presentatie heb mogen geven. Het was een ontzettend mooi moment voor mij.

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM competitie van 2022. Lees meer over iGEM.

Mirthe van team Leiden omringd door drie iGEM prijzen

Mirthe met de drie prijzen die het Leiden team heeft gewonnen.

iGEM team Leiden, eigen foto

Op de laatste dag van de Jamboree werden de prijzen bekend gemaakt. Er waren verschillende categorieën, waaronder: high school (voor scholieren), undergraduate (voor bachelorstudenten) en overgraduate (voor masterstudenten). Omdat wij een gemixt team van bachelor- en masterstudenten zijn, deden we mee in de overgraduate-categorie. Helaas waren we niet genomineerd voor de hoofdprijs, en ook niet voor de prijzen binnen onze richting (biomanufacturing). Daardoor hadden we niet meer verwacht dat we iets zouden winnen en was ik vooral van plan om de mooie projecten van andere teams te vieren.

Maar toen kregen we opeens toch twee nominaties en wonnen we zelfs de Safety & Security Award! Daarna werden we ook genomineerd voor de beste presentatie, waar ik in het bijzonder megatrots ben, en wonnen we de prijs voor de beste website en de prijs voor het beste ondernemerschap. Als kers op de taart zaten we uiteindelijk bij de top 10 van de beste teams in de overgraduate-categorie. Het feest kon niet meer stuk!

Terugkijkend ben ik heel blij dat ik meegedaan heb aan dit iGEM-avontuur. Ik was naast finance manager sinds de zomer ook team manager en ik ben in beide rollen enorm gegroeid. Ook heb ik onwijs veel geleerd in het lab, mocht ik interessante experts interviewen, presentaties geven, heb ik een crowdfundingsactie opgezet en mocht ik meewerken aan meerdere evenementen. Zo kan ik uren doorgaan.  

Als team zijn we heel dankbaar voor de hulp van onze supervisors, sponsoren, en iedereen die ons geholpen heeft bij het opzetten en uitvoeren van dit project. En als laatste natuurlijk: bedankt aan mijn lieve teamgenoten, ik ben heel trots en dankbaar dat ik dit project met jullie heb mogen doen!

Lees eerdere blogs van team Leiden

 • Net als legohuisjes

  Iets nieuws verzinnen is zo makkelijk nog niet. Je moet eerst goed uitzoeken wat anderen al hebben gedaan en driedubbel controleren of wat je zelf bedenkt echt nieuw is. Zo kwamen we uiteindelijk bij ons idee: nanodeeltjes die tumoren bestrijden.  Nanodeeltjes zelf bestaan al, maar ons onderzoek is toch innovatief.

  • Leiden
 • Wat als alles niet in een keer goed gaat?

  De scholen zijn weer begonnen, en overal om me heen zie ik mensen hard aan het werk. Met hun baan, studie, of zoals voor ons team geldt: met een biologiewedstrijd. Wij zijn in de zomervakantie voor de iGEM-competitie bezig geweest met nanodeeltjes maken. Met deze …

  • Leiden
 • Zweten in het lab

  Het is zomer! Voor veel mensen betekent dat vakantie, maar voor mij dit jaar niet. Ik zal me eerst even voorstellen: mijn naam is Mirthe en ik ben een Life, Science and Technology student uit Leiden. Samen met mijn teamgenoten sta ik deze zomer in …

  • Leiden

Deel dit artikel