Zo ver weg maar toch zo dichtbij
In tijden van een wereldwijde pandemie waarin banden geschept worden van achter een laptop, maken we het beste van deze uitdagende situatie met een gemeenschappelijk doel voor ogen. Nieuwsgierig naar onze samenwerking? Dan is het tijd om in deze blog kennis te maken met het unieke, internationale iGEM team uit Maastricht.

Ook al is de hele iGEM-ervaring splinternieuw voor ons, het teamwerk is ons met de paplepel ingegoten door het ‘onderzoeksgebaseerd leren’ concept op onze universiteit. Twee maal per jaar worden we ondergedompeld in een projectperiode van vier weken, waarin we in een team van vier tot twaalf studenten zelfstandig onderzoek doen. Als wetenschappers in spe, deelnemend aan de iGEM competitie, plukken we nu de vruchten van de vrijheid dat dit programma ons biedt.
Wist je dat ons team uit maar liefst tien nationaliteiten bestaat? Dit hebben we te danken aan de internationale mentaliteit van onze universiteit. Met meer dan vijftig procent van studenten die uit het buitenland komen, is Maastricht University de meest internationale universiteit van Nederland.
Met tien verschillende nationaliteiten heeft ons team een breed spectrum aan achtergronden en standpunten die bijdragen aan het vinden van de meest efficiënte oplossing. Zo zorgt Lars, expert in systeembiologie, voor het modelleren en simuleren van ons idee. Je kunt je wel inbeelden hoe belangrijk dit is in een periode waarin labwerk beperkt is. Als Lars hulp nodig heeft met formules, helpt Juliette hem een handje met haar achtergrond in natuurkunde. Zo zie je maar, dat onze teamleden elkaar aanvullen om tot het beste resultaat te komen.

Naast twaalf medestudenten op wie we op ieder moment kunnen terugvallen, zijn we enorme geluksvogels met twee begeleiders die ons een stapje voor zijn met één jaar iGEM ervaring. Zo hebben wij tot nu toe veel ideeën van het iGEM-team van vorig jaar kunnen realiseren. Neem bijvoorbeeld ons YouTube kanaal genaamd Geneducation, waar we filmpjes maken voor iedereen die nieuwsgierig is naar verschillende onderwerpen in de genetica en synthetische biologie.

Daarbovenop delen we leuke doe-het-zelf-lab tutorials waar je kunt leren hoe je bijvoorbeeld je eigen yoghurt maakt of zelfs bacteriën kweekt. Het bewerken van al deze video’s bracht een onverwachte bijwerking met zich mee: het heeft onze band als team versterkt.
We hebben niet echt veel de kans gehad om face-to-face af te spreken, maar door elkaar in de video’s te zien op scherm en het eruit knippen van bloopers, heb ik het gevoel dat we elkaar al hebben ontmoet.”
– Juliette Passariello-Jansen

Naast het filmen en bewerken van de video’s, hebben we gewerkt aan een wetenschappelijk tijdschrift voor alle iGEM-teams. Met maar liefst vierendertig deelnemende teams werd het een groot succes. Ook al vindt de Giant Jamboree dit jaar helaas niet in Boston plaats, door dit initiatief heeft ieder team toch nog een leuke souvenir om terug te blikken op de start van hun onderzoekscarrière.
Ideeën en ervaring zijn niet de enige voordelen van onze begeleiders; maar ook hun eindeloze lijst met contacten komt enorm van pas. Dit maakte het voor ons mogelijk om deskundigen in verschillende vakgebieden, zoals peer review en wetenschappelijke communicatie, te interviewen. Op deze manier kunnen we onze strategieën verbeteren.
Samen zijn we een diverse groep, waarin iedereen iets speciaals te bieden heeft. Tot dusver is het een geweldige ervaring om samen te werken en onze ideeën lachend te delen over de vele nachtelijke Zoom meetings. Het lijkt erop dat we deze ervaringen snel kunnen delen in het echt, onder het genot van een drankje of twee.