Direct naar de content

De eindstand van iGEM 2023

Auteur: Nathalie Winkster
Gepubliceerd op:

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan de iGEM-competitie van 2023. Maar niet zonder feestje. Tijdens de Grand Jamboree in Parijs kwamen maar liefst 400 teams uit 66 verschillende landen samen om elkaars werk te bewonderen, workshops te volgen en natuurlijk om te horen of ze in de prijzen zijn gevallen met hun eigen fantastische project.

Dit jaar volgden we team Maastricht, Wageningen en Groningen tijdens hun zoektocht naar nieuwe biotechnologische uitvindingen die de wereld beter, veiliger of gezonder moeten maken.

Op biotechnologie.nl bloggen drie Nederlandse teams over hun deelname aan de iGEM-competitie van 2023. Lees meer over iGEM.

De ene biotechnologische uitvinding is de andere niet. En hoewel alle teams hun uiterste best hebben gedaan, kan er maar één de grote winnaar zijn… of toch niet! Het vergelijken van iGEM-projecten is als het vergelijken van appels en peren. Biotechnologie kan namelijk op ongelofelijk veel manieren toegepast worden. Tijdens de competitie kwamen de studenten met oplossingen voor medische kwesties, conservatie, landbouw, restauratie, productie en nog veel meer. Eén winnaar kiezen is dus knap lastig. Vandaar dat iGEM veel verschillende categorieën en medailles in het leven heeft geroepen. Waar zijn onze teams uiteindelijk geëindigd? En hoe hebben ze de Grand Jamboree van dit jaar ervaren? We vroegen het aan onze bloggers!

Team Maastricht

Blogger Floor Vervuren van Team MSP Maastricht geeft antwoord op de volgende vragen:

Is jullie team in de prijzen gevallen?

“We hebben een gouden medaille gewonnen en zijn genomineerd voor beste Wiki, beste presentatievideo, beste nieuwe composite-part en beste biomanufacturingproject. Als kers op de taart zijn we ook nog in de top 10 van alle 170 deelnemende undergraduate teams beland! Fantastische resultaten dus!”

Hoe was de Grand Jamboree?

“Op de dag van de grote finale was de zaal gevuld met spanning, en duizenden studenten die acht maanden met hart en ziel hebben gewerkt aan projecten die de wereld kunnen verbeteren. Onze spanning veranderde al snel in blijdschap en opluchting toen onze naam bij meerdere nominaties tevoorschijn kwam. Aan het einde werden we compleet verrast toen we onze naam bij de top 10 undergraduate teams zagen staan. We zijn ontzettend trots en het was heel inspirerend om met andere iGEM-teams te praten over hun creatieve projecten.”

Wat hadden jullie achteraf graag anders gedaan?

“Dat is een heel lastige vraag. Natuurlijk zijn er dingen waarvan je achteraf zegt ‘oh dit hadden we beter op deze manier kunnen doen’, maar ik geloof dat dit bij het onderzoeksproces hoort. Als we die fouten niet hadden gemaakt, zouden we misschien niet hebben bereikt wat we nu hebben bereikt. Maar als ik één ding moet kiezen, dan is het om iets meer gestructureerd te werken. Dat is natuurlijk lastig met een team van 11 waarbij iedereen zijn eigen rooster met school en werk heeft, waardoor er soms wel chaos ontstond. Gelukkig was het gestructureerde chaos en is alles uiteindelijk goed gekomen. Uiteindelijk is iGEM een groot leerproces en heeft dit ons een goed voorproefje gegeven van wat de toekomst ons mogelijk gaat brengen.”

Hoe nu verder met het project?

“Momenteel staat ons project even op pauze, iedereen is flink aan het bijkomen van de afgelopen maanden. Ook gaan de lessen op de universiteit gewoon door. Over een paar weken gaat een deel van het team samen met een nieuw groepje studenten verder met de ontwikkeling van het project tijdens een projectperiode binnen onze opleiding. Hier hopen we ons concept verder te optimaliseren en meer data te verzamelen. Wat daarna gaat gebeuren staat nog in de sterren geschreven, momenteel houden we alle opties nog open en zijn we druk bezig met kijken wat het beste bij ons past. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen. Nothing has been set in stone ;)”

Groepsfoto team iGEM MSP-Maastricht

iGEM-team MSP-Maastricht.

iGEM team MSP-Maastricht, eigen foto

Team Wageningen

Blogger Simon Hendriks van Team Wageningen geeft antwoord op de volgende vragen:

Is jullie team in de prijzen gevallen?

“Wij hebben een gouden medaille gewonnen en zijn genomineerd voor het beste agrarische project.”

Hoe was de Grand Jamboree?

“Als team hebben we een paar geweldige dagen achter de rug. Alle teams waren ontzettend druk bezig met het pitchen en promoten van hun project. Onze booth stond onwijs in de belangstelling en met een drukbezochte presentatie en het mogen ontmoeten van vele andere technologie enthousiastelingen was het een geweldig evenement om mee te maken!”

Wat hadden jullie achteraf graag anders gedaan?

“Wij zijn vast niet de enige die graag meer tijd hadden gehad om onze Wiki en onze presentatievideo nog beter te maken. Maar buiten dat, denk ik dat ons iGEM-avontuur zo goed als perfect was. Ja, er waren tegenslagen, maar dat kun je niet voorkomen. Wij hebben een ongelofelijk mooie tijd gehad met elkaar, vrienden voor het leven gemaakt en op wetenschappelijk en maatschappelijk vlak een flinke groei doorgemaakt! Wat wil je nog meer?”

Hoe nu verder met het project?

“Allereerst gaan we onze MSc thesis afschrijven. We mogen het onderzoek dat we voor de iGEM-competitie hebben gedaan namelijk van onze universiteit gebruiken voor onze scripties. Daarna zullen we waarschijnlijk een kleine cooling-down periode nodig hebben na de afgelopen intense weken. Voor de rest heeft iedereen zijn eigen plannen voor de toekomst. Een aantal van ons gaan naar het buitenland voor hun stage. Sommigen gaan een tweede thesis schrijven. En een enkeling is nu zelfs helemaal klaar met de studie. Wat betreft het project zullen we hier over een tijdje weer voor bij elkaar komen met degenen die interesse hebben. En misschien, heel misschien dat we er verder onderzoek naar gaan doen.”

De teamleden van het Wageningse iGEM-team

iGEM-team Wageningen.

iGEM team Wageningen, eigen foto

Team Groningen

Blogger Thomas Westerhuis van Team Groningen geeft antwoord op de volgende vragen:

Is jullie team in de prijzen gevallen?

“Nee, helaas hebben wij niets gewonnen en zijn wij ook niet in de nominaties gevallen. Wel hebben wij een zilveren medaille behaald. Deze medaille is een blijk van een kwalitatief project, iets waar we blij mee zijn!”

Hoe was de Grand Jamboree?

“Het was een leuke ervaring. In de aanloop van de jamboree heb je zo je twijfels en vraag je je af of je wel voldoende hebt kunnen bereiken in de korte tijd die je hebt voor iGEM. Maar naarmate we meer andere teams spraken, bleek gelukkig dat zij dezelfde zorgen hadden. Verder was het erg leuk om in Parijs oude vrienden tegen te komen. In de aanloop naar de Grand Jamboree zijn er al een paar meetups en contactmomenten geweest, waardoor de finale voelde als een soort reünie waarbij je je eigen vooruitgang goed onder de loep kon nemen sinds de laatste keer.”

Wat hadden jullie achteraf graag anders gedaan?

“Als we onszelf met de kennis van nu advies mogen geven, zou het advies toch zijn om een minder breed project te kiezen. Wij zijn al snel aan de start gegaan met een erg ambitieus plan om niet alleen een werkend biologisch component, maar ook een elektronisch component te maken. Het advies is dan niet per se om een van die twee componenten volledig te laten vallen. Maar we hadden toch wat meer kunnen focussen op wat voor data we wilden verkrijgen om het idee van ons project te ondersteunen.”

Hoe nu verder met het project?

“Nu de competitie achter ons is, zijn de meeste van ons weer terug aan het studeren. Een aantal van ons had eerder nog wel zin om het project verder op te pakken, maar een echte doorstart zal Biofilm helaas niet maken. Ons project mag dan geen vervolg krijgen, elk individu van ons team zal deze projectmatige aanpak met een holistisch tintje meedragen in alle toekomstige onderzoeken, start-ups, of alle andere mogelijke carrièrepaden die ook maar op ons pad komen.”

groepsfoto iGem Groningen

iGEM-team Groningen.

CC0 by iGem Groningen

Kudos aan alle deelnemende teams!

Onze teams zaten misschien niet bij de uiteindelijke top drie, maar ze hebben het natuurlijk wel onwijs goed gedaan en veel geleerd van hun avonturen binnen en buiten het lab. Overigens is er wel één Nederlands team dat erg hoog geëindigd is in het klassement, namelijk het team van de Universiteit Leiden. Zij werden first runner-up in de categorie overgrad met hun project PHAse out. Het doel? Conventionele kunststoffen in de landbouw vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven. Gefeliciteerd!

Volgend jaar hopen we weer een handjevol nieuwe iGEM-teams te volgen in hun weg naar de finale van 2024. En voor nu willen wij onze bloggers Floor, Simon en Thomas enorm bedanken voor het kijkje in hun iGEM-keuken. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Steengoede reparaties met SublimeStone

    Maastricht staat vol met bouwwerken van mergel. Prachtig om te zien, maar er is één probleem. Omdat de bouwwerken al zo oud zijn, zijn ze meestal flink beschadigd. iGEM-team MSP Maastricht ging daarom op zoek naar een manier om de monumenten te restaureren met behulp …

    • Duurzaamheid vergroten
  • PseuPomona: de redder van onze gewassen

    Door de klimaatverandering is vorstschade bij gewassen een groeiend probleem. iGEM team Wageningen werkte aan een oplossing: gemodificeerde E. coli bacteriën die bloeivertragende eiwitten in de planten brengen. Externe expert professor Remco Offringa, hoogleraar Ontwikkelingsgenetica van Planten aan de Universiteit Leiden, reflecteert op het Wageningse …

    • Voedsel produceren
  • Micro-organisme van de maand december: Aspergillus

    Micro-organismen bestaan in alle soorten en maten. Biotechnologie.nl zet in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar in het zonnetje. We eindigen deze serie met Aspergillus niger.

    • Duurzaamheid vergroten
    • Voedsel produceren
    • Ziekten genezen
Meer artikelen