Direct naar de content

De hipste biotechbedrijfjes van Nederland

Auteur: Ronald Veldhuizen
Gepubliceerd op:

Wetenschap is niet alleen maar een aangelegenheid onder laboranten en hoogleraren die enkel kennis opbouwen. Sommige ideeën zijn zo goed dat ze geld waard zijn. Ook in de biotechnologie. Een overzicht van Nederlands’ interessantste biotechnologische bedrijfjes van het moment.

Voordat we aftrappen: Kennislink heeft geen sponsoring ontvangen voor het publiceren van deze lijst. De enige factor die meetelde om een bedrijfje te plaatsen, is in hoeverre het product van zo’n bedrijf tot de biotechnologische verbeelding spreekt. Met andere woorden: het moet gewoon leuk en interessant zijn. Maar vooral wetenschappelijk verantwoord.

Pixabay, sumx via CC0

Bfactory

Heb je jeuk? Rode, pijnlijke plekken? Huiduitslag? Ironisch genoeg roept het bedrijfje Bfactory de hulp van de honingbij in, een insect dat bekend staat om de pijnlijke bulten die het achterlaat. Hoe kan uitgerekend een bij helpen met huidproblemen? Honing. Dermatologen van het universitaire ziekenhuis AMC ontdekten de laatste jaren in praktische tests dat honing enzymen bevat om huiduitslag en irritatie tegen te gaan. Inmiddels kun je via de website Bfactory allerlei handige zalfjes bestellen.

Mucosis

In Het Hoge Noorden – lees: Groningen – zijn de winden straf en de winters koud. Al snotterend raken de Noorderlingen elkaar al dan niet indirect aan, waarmee ze virussen verspreiden. Natuurlijk gebeurt dit overal in Nederland, maar het Groningse bedrijf Mucosis neemt het voortouw met bijzondere griepvaccinaties die je tegen influenza-virussen kunt nemen. De wetenschappers, oorspronkelijk verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, hebben een neusspray ontwikkeld die als vaccinatie dient. Weg naalden, enter spray! Snuif.

GreenGran

GreenGran

Wat is nog beter dan verhard plastic? Biologisch verhard plastic. Het bedrijf GreenGran van Wagenings onderzoeker Martin Snijder doet dat met plantenvezels uit bijvoorbeeld hennep. In plaats van glasvezel, dat slecht voor het milieu is en voor de werknemers in plasticfabrieken kankerverwekkend kan zijn, zijn hennepvezels honderd procent recyclebaar en gezond. Nou ja, gezond: ze zijn in ieder geval niet ongezond. En ook al denk je bij hennep misschien meteen aan een joint: vergeet het maar, het high-makende bestanddeel THC zit niet in GreenGrans plastics.

Therosteon

Oude botten breken snel. Want met de jaren groeit ook de broosheid van het skelet. En hoewel er middelen zijn die botafbraak remmen, kun je er uiteindelijk weinig tegen doen. Niet als het ligt aan de dames en heren van het bedrijf Therosteon: zij ontwikkelen nu een pil die oude botten een oppepper geeft waardoor ze denken dat ze weer jong zijn. Daarvan groeit het botweefsel opnieuw, is de bedoeling.

Agendia

“Het zit in de genen” is zo’n uitspraak die eigenlijk maar half waar is. Genen zijn slechts kookrecepten waarmee het lichaam zichzelf in elkaar flanst en in leven probeert te houden. Hoe het volledige gerecht – jijzelf – uitpakt, is net als bij koken deels een kwestie van geluk. Toch zeggen sommige genen wel iets over je kansen in het geluk. Het biotechbedrijf Agendia specialiseert zich hierin. In plaats van genetische zelftests ontwikkelen ze snelle testjes voor artsen, zodat zij veel sneller een beeld van hun patiënten kunnen vormen. Hun meest succesvolle uitvinding is MammaPrint, een chip die razendsnel ziet of vrouwen een verhoogde kans op borstkanker hebben.

Flickr, Clyde Robinson via CC BY 2.0

NSure

Groenten op de markt kopen is een riskant zaakje. De ene keer sla je fantastische mandarijnen in die dik een week meegaan, de andere keer stinkt de ooit eens oranje zak bollen binnen één dag naar zure schimmel. Dat is niet alleen een probleem voor consumenten. De markthandelaren zelf twijfelen ook regelmatig over de houdbaarheid van hun groenten. Enter NSure. Dit bedrijf ontwikkelt met hulp van Wageningse universitaire kennis eenvoudige tests waarmee je kunt voorspellen hoe lang groenten meegaan. Op dit moment loopt een project waarmee de versheid van peren direct na het oogsten kan worden getest. Hopelijk komen mandarijnen ook aan de beurt.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Dit willen we met stamcellen in Nederland

  Hoe handig zou het zijn als we zieke cellen gewoon door nieuwe cellen konden vervangen? In theorie is dat mogelijk. Zogenaamde stamcellen worden in Nederland ingezet bij bijvoorbeeld leukemie, sikkelcelziekte en multiple sclerose. Maar donorcellen zijn voor een patiënt niet ideaal. En aan lichaamseigen en …

  • Ziekten genezen
  • Ziekten voorkomen
 • Wanneer is een foetus ‘levensvatbaar’?

  Vanaf welk moment is een foetus levensvatbaar? Dat hangt ervan af welke definitie van ‘levensvatbaarheid’ je gebruikt, stelt ethicus Lien De Proost. En dat heeft mogelijk praktische gevolgen voor ons beleid rond vroeggeboorte en abortus. Stel je twee ouders voor, Anna en Mark, die zich …

  • Ziekten genezen
  • Ziekten voorkomen
 • Medicijnetende microben maken water schoon

  In sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. Micro-organismen blijken de ene stof beter af te breken dan de andere: paracetamol bijvoorbeeld wel, maar diclofenac niet. “We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen.”

  • Duurzaamheid vergroten
Meer artikelen