Direct naar de content

‘De meesten vinden bacteriën vooral vies’

Auteur: Hafsa Akaouche
Gepubliceerd op:

Het studententeam uit Delft ging op pad om in gesprek te gaan met het publiek over genetische modificatie. Waar denken mensen aan bij bacteriën? En wat als we die bewerken?

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd voor het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Naast pipetteren in het lab zijn wij ook actief bezig met het bereiken van het algemene publiek. Wat vinden zij van de biotechnologie? Vanavond praten we over synthetische biologie op een evenement dat we organiseren samen met Global Meeting Point. Elke maand stellen zij een algemeen maatschappelijk onderwerp ter discussie: mensen komen hier vrijwillig op af als ze wat kwijt willen over een bepaald onderwerp. Vanavond is dat synthetische biologie. Het publiek komt van allerlei verschillende plekken op de wereld, van India tot aan Chili!

De avond begint met een heerlijke tomatensoep en sandwich. Daarna presenteert teamgenoot Joel ons onderzoek. Hij heeft de aandacht van het publiek direct te pakken. De vraag die vandaag centraal staat luidt: Wat vinden jullie van bacteriën? We doen even een snelle quiz via een poll op je telefoon en daaruit blijkt al snel dat de meeste aanwezigen bacteriën vooral vies vinden. Joel vertelt verder, over hoe handig bacteriën kunnen zijn als we ze kunnen beheersen. Denk maar de bacteriën die insuline produceren, als medicijn voor diabetespatiënten.

De antwoorden op de vraag ‘Wat vinden jullie van bacteriën?’ De mensen konden hier antwoord op geven via een poll op hun telefoon. Veel mensen associëren bacteriën met viezigheid.

iGEM Delft

Nu gaat de discussie van start! De eerste vragen gaan vooral over het loslaten van genetisch gemodificeerde organismen (GMO) in de natuur en of dat allemaal wel veilig is. In de EU is het verboden om GMO’s los te laten, dus dit zou geen probleem moeten zijn. Verder komt er ook naar voren dat mensen minder geneigd zijn om genetisch gemodificeerd eten te nuttigen dan met pesticide behandeld eten. Ik vraag me af waarom dit zo is, en na wat heen en weer gepraat blijkt het dat mensen bang zijn voor effecten op de lange termijn. Die zijn niet altijd voorspelbaar en ze zijn bang voor eventuele negatieve gevolgen.

Als het afgelopen is ben ik tevreden met het resultaat, ik weet nu beter waarom mensen wat terughoudender zijn over genetisch gemodificeerde organismen en we hebben mensen toch een beetje kunnen overtuigen dat bacteriën ook heel nuttig kunnen zijn. Dit is dan ook één van de doelen van iGEM: de dialoog aangaan over synthetische biologie met mensen als je buurman of je oma.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Delft Hafsa Akaouche

Het iGEM-team van Delft 2019. Boven v.l.n.r. Esther Hoogerwerf, Huyen My Nguyen, Weronika Hoska van Aken, Hafsa Akaouche, Sagarika Govindaraju, Renée van der Winden.
Onder v.l.n.r. Marco Valentim Becker, Mu-En Lu, Osman Esen, Dennis Kenbeek, Joel Clotet i Peretó.

Sunnie van de Werken


Logo iGEM Delft

iGEM Delft

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd voor het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Een duurzamere toekomst met bacteriën

    Dankzij genetischemodificatietechnieken is er steeds meer mogelijk. Wat kunnen bacteriën als levende fabriekjes in de toekomst voor ons betekenen? Biotechnologie.nl zet vijf toekomstige toepassingen op een rijtje.

    • Duurzaamheid vergroten
    • Voedsel produceren
    • Ziekten genezen
  • Bacteriën als levende fabriekjes: vijf toepassingen

    Producten die gemaakt zijn met genetische gemodificeerde bacteriën, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Biotechnologie.nl zet vijf alledaagse toepassingen van genetisch gemanipuleerde bacteriën op een rijtje.

    • Voedsel produceren
    • Ziekten genezen
  • Water ontzouten met bacteriën

    Droogte, een stijgende zeespiegel en bodemdaling zorgen voor steeds zouter grondwater: een gevaar voor de akkerbouw. Maastrichtse studenten willen dit oplossen met cyanobacteriën die water ontzouten.

    • Duurzaamheid vergroten
Meer artikelen