Direct naar de content

Micro-organisme van de maand januari: Deinococcus radiodurans

Auteur: Nicole van 't Wout Hofland
Gepubliceerd op:

Micro-organismen bestaan in alle soorten en maten. Biotechnologie.nl zet in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar in het zonnetje. We trappen af met Deinococcus radiodurans, die als hardnekkigste bacterie op aarde een plekje veroverde in het Guinness Book of World Records.

Een microscopische foto van Deinococcus radiodurans.
Deinococcus radiodurans

De dagen zijn kort en de temperatuur is laag. Tijd voor handschoenen, mutsen en sjaals. In de microscopische wereld werkt dat anders. Micro-organismen kunnen heel wat meer hebben dan wij mensen. Neem de rode bacterie Deinococcus radiodurans. Hoewel deze bacterie het liefst bij kamertemperatuur leeft, heeft ze geen probleem met temperaturen van ver onder nul. Russische onderzoekers ontdekten dat de bacterie zelfs bij een temperatuur van -170 graden Celsius overleeft.

Bacterie met back-up

Haar grote weerbaarheid tegen koude is niet het enige bewonderenswaardige aan Deinococcus radiodurans. Ze overleeft ook uitdroging, vacuüm, zuur en, zoals haar naam aangeeft, een hoge dosis straling. Daardoor benoemde het Guinness Book of World Records haar tot de hardnekkigste bacterie op aarde. Vanwege haar talenten zien wetenschappers potentie in Deinococcus radiodurans als schoonmaker van radioactief afval en als proefkonijn voor studies naar buitenaards leven op extreme plekken in ons zonnestelsel, zoals Europa, een van Jupiters manen.

De reden dat deze bacterie zo veerkrachtig is? Dat heeft allemaal te maken met haar DNA. Deinococcus radiodurans heeft een zeer efficiënt en snel werkend DNA-reparatiesysteem. Bovendien bevatten haar cellen vier tot tien kopieën van al het DNA, een soort back-up van alle genetische informatie. Wanneer er bijvoorbeeld door straling foutjes ontstaan in het DNA, gebruikt ze de back-up om die fouten te herstellen.

Een nieuwe maand, een nieuwe microbe

Micro-organismen bestaan in allerlei soorten en maten. Biotechnologie.nl licht in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar uit. Het volgende micro-organisme van de maand verschijnt begin februari op de site.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Micro-organisme van de maand mei: Thiomargarita magnifica

  Zijn naam doet denken aan een dampende pizza of een tropische cocktail, maar je vindt Thiomargarita magnifica niet op menukaarten. Technisch gezien hoort hij ook niet thuis op een lijst van micro-organismen.

  • Duurzaamheid vergroten
 • Micro-organisme van de maand april: bakkersgist

  Eieren zoeken, paasstol inslaan en natuurlijk heel veel paasbrood eten: 9 en 10 april is het weer Pasen. Het kenmerkende paasbrood met amandelspijs, rozijnen en krenten hebben we te danken aan het micro-organisme van deze maand: bakkersgist.

  • Voedsel produceren
  • Ziekten voorkomen
 • Micro-organisme van de maand maart: Naegleria fowleri

  Ben je gesteld op je hersenen? Blijf dan weg bij het micro-organisme dat we deze maand uitlichten: de hersenetende Naegleria fowleri.

  • Ziekten genezen
Meer artikelen