Direct naar de content

DNA Festival: Eveline van Rijswijk over het knippen in menselijk DNA

Auteur: Anne Martens
Gepubliceerd op:

Op 13 september vindt het DNA-festival plaats, een festival dat gaat over het knippen en plakken in menselijk DNA. De middag zal gepresenteerd worden door historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.

Eveline van Rijswijk: “De eerste artsen die IVF uitvoerden, kregen te maken met veel kritiek en tegenstanders die hen zelfs belaagden. Terwijl er nu miljoenen IVF-kinderen op de wereld zijn.”

Anne van Zantwijk

Eveline van Rijswijk is als historicus en wetenschapsjournalist bijzonder geïnteresseerd in toekomstige dilemma’s rondom voortplanting. Aan NEMO Kennislink vertelt zij vast hoe zij denkt over het aanpassen van embryo-DNA.

Hoe heb jij te maken met CRISPR-Cas?

“Voor een video van de Universiteit van Nederland heb ik als presentator eens een DNA-test gedaan om te kijken of ik drager ben van 175 bekende erfelijke aandoeningen. Vooraf was ik vooral nieuwsgierig. Pas na de uitslag ben ik meer na gaan denken: ‘Wat nou als er wèl wat uitgekomen was? Wat doe je met die informatie als je drager blijkt van een bepaalde erfelijke ziekte? En hoe zou je daar in de toekomst mee omgaan als CRISPR-Cas een optie is?’”

Is deze techniek belangrijk voor jouw werk en waarom?

“Het onderwerp heeft mijn interesse en ik kom er dus vaak op uit. Toen ik de ‘Talkshow van de Toekomst’ bedacht, een talkshow in TivoliVredenburg waarin we met wetenschappers een blik op de toekomst werpen, vond ik dat de eerste show moest gaan over toekomstige dilemma’s rondom voorplanting.”

Hoe sta je tegenover het aanpassen van embryo DNA?

“De grote vraag is: is het veilig? En vervolgens: waar gaan we het op toepassen? Bij heel ernstige ziektes of ook bij het verbeteren van mensen? Daar moeten we het over hebben en daarom vind ik een dialoog hierover heel goed.”

“Nieuwe technieken stuiten vaak op weerstand. Dus ik probeer dit soort ontwikkelingen altijd in een historische context te plaatsen. De eerste artsen die IVF uitvoerden, kregen te maken met veel kritiek en tegenstanders die hen zelfs belaagden. Terwijl er nu miljoenen IVF-kinderen op de wereld zijn.”

Denk je dat we de CRISPR-techniek in de toekomst zullen gebruiken in de menselijke voortplanting?

“Ja, dat denk ik wel. Maar wanneer? Daar zou ik als historicus geen uitspraak over durven doen…”

Welke kansen of zorgen zie jij daarbij?

“De vraag is: tot hoe ver gaan we? Bij bepaalde ernstige ziektes snap ik wel dat je een fout uit het DNA wilt halen. Maar gaan we dat ook doen om autisme te voorkomen? Of bij ziektes die alleen wat ongemak veroorzaken? Ik maak me zorgen om de ongelijkheid die daarbij kan ontstaan tussen mensen.”


DNA-festival

Wil jij zelf bepalen welke kleur ogen je kind krijgt, een akelige genetische ziekte verwijderen of kies je voor een kind met aanleg voor sportiviteit? Onderzoek tijdens het DNA-festival hoe jij denkt over het aanpassen van het DNA van embryo’s.

Het DNA-festival is zondag 13 september 2020, van 14:00 tot 17:00, zowel online te volgen als fysiek bij te wonen in NEMO Science Museum Amsterdam (Let op: beperkte beschikbaarheid). Aanmelden kan via de website

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Embryo’s uit het lab: mini-mens of klompje cellen?

  Wetenschappers kunnen met menselijke cellen een model van een embryo maken om zo meer te leren over cruciale fases in de embryonale ontwikkeling. Wat zou je ervan vinden als wetenschappers met menselijke cellen een model van een embryo maken? Om meer te leren over de …

  • Ziekten genezen
  • Ziekten voorkomen
 • Op reis langs bekende denkers in de evolutie

  Wie waren de wetenschappers die ons begrip van evolutie hebben gevormd? Stap maar in, want biotechnologie.nl neemt je mee in een tijdmachine langs de grote denkers in de evolutie, zoals Charles Darwin, Gregor Mendel en Fred Sanger.

  • Voedsel produceren
  • Ziekten genezen
 • Een dier als donor

  Om het tekort aan donororganen op te lossen, kunnen wetenschappers in de toekomst misschien menselijke organen in dieren laten groeien. Of dierlijke organen zo aanpassen dat mensen ze kunnen gebruiken. Maar zit de wereld daarop te wachten? Daarover gaat de nieuwe dialoog ‘Het dier als …

  • Ziekten genezen
Meer artikelen