Direct naar de content

Een kijkje in de microwereld met je zelfgebouwde microscoop

Auteur: Sagarika Govindaraju
Gepubliceerd op:

De wereld van de micro-organismen is voor velen onbekend. Het iGEM-team uit Delft laat zien dat iedereen er een glimp van kan opvangen met een goedkope, papieren microscoop.

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd voor het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

In september werken we keihard aan onze experimenten om alles op tijd af te krijgen voor de jamboree in oktober in Boston (zie kader). Het is onze laatste volledige maand in het lab en er zijn belangrijke deadlines. Toch is het hoogtepunt van deze maand de microscopie-workshop die wij organiseren op 7 september, een historisch belangrijke dag voor de microscopie. Want op die dag, meer dan driehonderd jaar geleden schreef Antoni van Leeuwenhoek een brief over micro-organismen die hij had gezien met zijn zelfgemaakte microscopen.

Eigen bloedcellen zien

Met ons Sci-Phi 29-project willen we het aantal soorten micro-organismen die we kunnen inzetten voor de industrie en voor onderzoek vergroten. Voor we dat doel bereiken willen we mensen laten zien hoeveel er te ontdekken is in de microwereld. Daarbij maken we gebruik van laagdrempelige en goedkope doe-het-zelf microscopen.

We geven een workshop waarbij we samenwerken met Foldscope, een bedrijf dat papieren microscopen maakt voor maar twee euro. Een microscoop laat dingen groter lijken door het gebruik van meerdere lenzen die het licht op een bepaalde manier focussen, vergelijkbaar met de manier waarop een bril werkt. Hoe kleiner de dingen zijn die je wilt zien, hoe duurder de lenzen zijn die je nodig hebt. De goedkope Foldscopes hebben één lens die vastgeklikt zit in papier, in plaats van meerdere lenzen in een metalen stellage zoals je de microscopen uit het biologielokaal kent. Toch is de papieren versie sterk genoeg om je eigen rode bloedcellen of bacteriën te zien.

Een deelnemer maakt met zijn telefoon een foto van de microwereld door zijn zelfgemaakt microscoop heen.

Charlotte Koster

Verwonderd

Onze workshop is uitverkocht, dus het is een drukke boel. Al snel zit de ruimte vol met ouders met kinderen, onderzoekers en studenten. Tijdens de workshop leren wij de deelnemers hoe ze hun eigen papieren microscoop in elkaar zetten en gebruiken. Iedereen is verwonderd over de dingen die ze zien door hun microscoop. We bekijken nauwkeurig bloemblaadjes, haren, water uit de Delftse grachten, een poot van een mier en een vleugel van een mug.

Ons evenement is dubbel geslaagd. Het is leuk om te zien dat mensen inderdaad geïnspireerd zijn. Het geld dat we hebben opgehaald met de toegangskaartjes gebruiken we om Foldscopes te kopen voor scholen in India, zodat ook Indiase kinderen de microwereld kunnen ontdekken.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Delft door Sagarika Govindaraju en vertaald door teamlid Renée van der Winden

Het iGEM-team van Delft 2019. Boven v.l.n.r. Esther Hoogerwerf, Huyen My Nguyen, Weronika Hoska van Aken, Hafsa Akaouche, Sagarika Govindaraju, Renée van der Winden.
Onder v.l.n.r. Marco Valentim Becker, Mu-En Lu, Osman Esen, Dennis Kenbeek, Joel Clotet i Peretó.

Sunnie van de Werken


Logo iGEM Delft

iGEM Delft

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd voor het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Dit willen we met stamcellen in Nederland

  Hoe handig zou het zijn als we zieke cellen gewoon door nieuwe cellen konden vervangen? In theorie is dat mogelijk. Zogenaamde stamcellen worden in Nederland ingezet bij bijvoorbeeld leukemie, sikkelcelziekte en multiple sclerose. Maar donorcellen zijn voor een patiënt niet ideaal. En aan lichaamseigen en …

  • Ziekten genezen
  • Ziekten voorkomen
 • Micro-organisme van de maand december: Aspergillus

  Micro-organismen bestaan in alle soorten en maten. Biotechnologie.nl zet in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar in het zonnetje. We eindigen deze serie met Aspergillus niger.

  • Duurzaamheid vergroten
  • Voedsel produceren
  • Ziekten genezen
 • Bloed uit het lab

  Als het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. Anne van Kessel nam een kijkje. Een hal vol met gigantische bioreactoren. De cilindrische vaten vol met bloed. Geen gedoneerd bloed, maar bloed dat gemaakt is in …

  • Ziekten genezen
Meer artikelen