Direct naar de content

Geloof, dromen en suckerine?!

Auteur: Jo-Anne Verschoor
Gepubliceerd op:

Eiwitten uit de pijlinktvis in een wondgel stoppen om huid te genezen. Met elf man sterk gaan wij de uitdaging aan. In onze eerste blog vertellen we over ons nieuwe, onvermoeibare teamlid.

Wij als iGEM Leiden gaan deze zomer met een team van elf studenten aan de slag om het eiwit suckerine te produceren met behulp van de bacterie E.coli en andere organismen. Suckerine is een eiwit dat voorkomt in de zuignaptanden van de Humboldt pijlinktvis. De inktvis gebruikt deze tanden om zijn prooi aan de haak te slaan. Dit eiwit moet dan ook sterk en flexibel zijn anders is het dikke pech, prooi weg! Deze bijzondere eigenschappen maken dit eiwit erg geschikt als vervanger voor menselijke huid. Wij gaan deze kennis gebruiken om een gel te maken die mensen met brandwonden en/of chronische wonden kan genezen.

Het Leiden 2019 iGEM team v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.

iGEM Leiden

Geloof, dromen en suckerine. Ja, als ik dit voor het eerst zo zou lezen, zou ik ook even raar opkijken. Toch hebben wij deze onderdelen nodig om ons project tot een succes te maken.

Een onvermoeibaar teamlid

Om dit te kunnen bereiken hebben we meer nodig dan labruimte en spullen, daarom zijn we nu druk bezig om sponsoren te werven. Onze eerste grote sponsoring hebben we dan ook al binnen: de OT-2-pipetteerrobot, een soort doorzichtige minikoelkast, die we met een wedstrijd van het bedrijf Opentrons hebben gewonnen. Deze robot zal een hoop pipetteerwerk voor ons overnemen. Met pipetteren verplaats je kleine hoeveelheden vloeistof, en dat doe je in sommige gevallen talloze keren. Door een deel van dit werk aan de robot over te laten kunnen wij meer tests doen in het lab.

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.


Bekijk op Youtube.

Opent in een nieuw vensterSuckerine is een eiwit dat voorkomt in de zuignaptanden van de Humboldt pijlinktvis. De inktvis gebruikt deze tanden om zijn prooi aan de haak te slaan. iGEM Leiden gaat in het lab suckerine maken voor wondgenezing

CC BY-NC 2.0 Brennan Mulrooney via Flickr

Met geen pen, potlood of laptop is te beschrijven hoe het voelt om na zoveel moeite dit grote cadeau in ontvangst te mogen nemen en uit te pakken, wat nog een hele uitdaging bleek te zijn! Uiteindelijk hebben we hem kunnen bevrijden uit alle lagen karton en piepschuim. Ook het installeren en de eerste tests waren zowel beangstigend als overweldigend, maar vooral heel leuk! Ik hoop dat hij ons heel veel plezier en steun gaat leveren deze zomer. Ons team heeft er in ieder geval een onvermoeibaar lid bij.

Deze blog is geschreven door teamlid en science manager van iGEM Leiden Jo-Anne Verschoor, masterstudent Molecular Genetics and Biotechnology


iGEM 2019

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

iGEM Leiden

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • De eindstand van iGEM 2023

  Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan de iGEM-competitie van 2023. Maar niet zonder feestje. Tijdens de Grand Jamboree in Parijs kwamen maar liefst 400 teams uit 66 verschillende landen samen om elkaars werk te bewonderen, workshops te volgen en natuurlijk om te …

  • Duurzaamheid vergroten
  • Voedsel produceren
  • Ziekten voorkomen
 • CRISPR-Cas in je gewas: Waarom? 

  Een toekomst met genetisch gemodificeerde (GM) gewassen lijkt in Europa dichterbij dan gedacht. De Europese Commissie hoopt begin juli een voorstel te doen voor aanpassing van de regelgeving. Hierdoor zou het voor plantenveredelaars makkelijker kunnen worden om bepaalde genetische technieken in te zetten. Waarom staat de regelgeving ter discussie en wat hebben we aan CRISPR-Cas in ons gewas? 

  • CRISPR-Cas in je gewas
  • Voedsel produceren
 • Kaas zonder koe

  Kaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.” “Ja luitjes, de droom van ons team is realiteit geworden. Een kleine klomp erg echte …

  • Duurzaamheid vergroten
  • Voedsel produceren
Meer artikelen