
iGEM competitie 2020
Tijdens de iGEM competitie ontwikkelen studententeams uit 34 verschillende landen nieuwe biotechnologische uitvindingen die de wereld beter, veiliger of gezonder moeten maken. Op biotechnologie.nl bloggen studenten van de vijf Nederlandse teams over hun weg naar de finale.
De Nederlandse teams die we volgen
Team Leiden
ontwerpt een snellere diagnostische test voor infectieziektes, zodat de mensheid beter voorbereid is op een nieuwe epidemie.
Team Amsterdam
maakt de biosector duurzamer, door met behulp van een algoritme bacteriën aan het werk te zetten voor de productie van interessante stoffen.
Team TU Delft
werkt aan een pesticide om oogst-vernietigende sprinkhanenplagen tegen te gaan, die nu in bepaalde delen van de wereld een gevaar voor de voedselproductie vormen.
Team Groningen
ontwikkelt een bacterieel bestrijdingsmiddel om aardappelplanten te beschermen tegen wortelvretende wormpjes, zodat aardappeloogsten meer opleveren.
Team MSP-Maastricht
pakt de eikenprocessierups aan met behulp van een bacteriële pesticide, die andere insecten die in eikenbomen leven niet de das om doet.
Over de iGEM competitie
De internationale iGEM competitie vindt elk jaar plaats en begint in de zomer. Ruim zesduizend studenten duiken dan het laboratorium in om de grenzen van de synthetische biologie op te zoeken met als doel grote wereldproblemen aan te pakken met genetische modificatie.
Tijdens de finale, de Giant Jamboree, kunnen studenten punten en medailles verdienen in verschillende categorieën. Vorig jaar behaalde het team uit Wageningen de overwinning als het beste voedselproject, stond de TUDelft op het podium voor het beste fundamentele vooruitgansproject, en Leiden voor het project dat het beste te produceren is.
iGEM staat voor Internationale Genetisch Gemodificeerde Machine. De iGEM-stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie, toegewijd aan de vooruitgang van synthetische biologie, onderwijs, competitie, samenwerking en de ontwikkeling van een open gemeenschap.
In 2020 doen vijf Nederlandse teams mee aan de iGEM competitie, stuk voor stuk met projecten die wereldproblemen moeten oplossen. Van elk team houdt één student een blog bij op biotechnologie.nl, zodat jij op de hoogte kunt blijven van hun voortgang op weg naar de finale.
Sustainable development goals
Dit jaar staat iGEM in het teken van de Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen, SDG’s), opgesteld door de Verenigde Naties. Volgens de iGEM-stichting is synthetische biologie één van de meest geavanceerde technieken om met biologie te werken. Het is de drijfveer van een circulaire economie, waar we genetisch aangepaste organismen in kunnen zetten om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, en op weg te gaan naar een duurzamere toekomst.
