Direct naar de content

iGEM competitie 2021

Tijdens de iGEM competitie ontwikkelen studententeams uit 46 verschillende landen nieuwe biotechnologische uitvindingen die de wereld beter, veiliger of gezonder moeten maken. Op biotechnologie.nl bloggen studenten van drie Nederlandse teams over hun weg naar de finale.

De Nederlandse teams die we volgen

Team Delft

ontwerpt een snelle, goedkope diagnostische test voor vitaminetekorten. De test moet vooral verschil gaan maken in Sub-Sahara Afrika en het zuiden van Azië, waar één op de drie mensen voedingsstoffen tekort komen.

Team TU Eindhoven

werkt aan een techniek om de darmziekte IBD te monitoren zonder endoscopie. De techniek maakt gebruik van ultrasound en bacteriën en moet het onderzoek voor patiënten met IBD minder onprettig maken.

Team MSP-Maastricht

zet bacteriën in om een voedingssupplement voor koeien te maken. Het supplement moet er voor zorgen dat koeien minder van het broeikasgas methaan uitstoten.

Over de iGEM competitie

De internationale iGEM competitie vindt elk jaar plaats en begint in de zomer. Ruim zesduizend studenten duiken dan het laboratorium in om de grenzen van de synthetische biologie op te zoeken met als doel grote wereldproblemen aan te pakken met genetische modificatie.

Tijdens de finale, de Giant Jamboree, kunnen studenten punten en medailles verdienen in verschillende categorieën. Vorig jaar behaalde het team uit Leiden de overwinning met een snelle diagnostische test voor infectieziektes.

iGEM staat voor Internationale Genetisch Gemodificeerde Machine. De iGEM-stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie, toegewijd aan de vooruitgang van synthetische biologie, onderwijs, competitie, samenwerking en de ontwikkeling van een open gemeenschap.

In 2021 doen zes Nederlandse teams mee aan de iGEM competitie, stuk voor stuk met projecten die wereldproblemen moeten oplossen. Drie van de teams houden een blog bij op biotechnologie.nl, zodat jij op de hoogte kunt blijven van hun voortgang op weg naar de finale.

iGEM 2020

Ook in 2020 volgden we Nederlandse iGEM team, inclusief het winnende team iGEM Leiden. Lees de blogs van de vijf teams uit 2020