Direct naar de content

iGEM competitie 2022

Tijdens de iGEM competitie ontwikkelen studententeams uit 46 verschillende landen nieuwe biotechnologische uitvindingen die de wereld beter, veiliger of gezonder moeten maken. Op biotechnologie.nl bloggen studenten van drie Nederlandse teams over hun weg naar de finale.

De Nederlandse teams

De iGEM teams die we dit jaar volgen zijn:

Team Groningen

Team Groningen wil voorkomen dat vogels uit de pluimvee-industrie massaal geruimd moeten worden vanwege de vogelgriep. Hoe? Met behulp van gemodificeerde kippenlongbacteriën die kleine stukjes antilichamen produceren om het virus onschadelijk te maken.

Team Leiden

Team Leiden werkt aan een techniek om tumoren te behandelen met nanodeeltjes van goud en zilver. Deze minuscule metalen deeltjes moeten een zeer nauwkeurige lasertherapie mogelijk maken, waarbij uitsluitend tumorcellen gedood worden.

Team MSP Maastricht

Team MSP Maastricht wil zout-etende bacteriën inzetten als oplossing voor het wereldwijde zoetwater tekort. Daarvoor werken zij aan lichtgevoelige eiwitten die moeten voorkomen dat hun gemodificeerde bacteriën het opgenomen zout weer aan de omgeving afgeven.

Over de iGEM competitie

De internationale iGEM competitie vindt elk jaar plaats en begint in de zomer. Ruim 6 duizend studenten, verdeeld over 361 teams, duiken dan het laboratorium in om de grenzen van de synthetische biologie op te zoeken. Hun doel? Het aanpakken van grote wereldproblemen pakken met genetische modificatie.

Tijdens de finale, de Giant Jamboree in Parijs, kunnen de studententeams punten en medailles verdienen in verschillende categorieën. Zo won het team uit Groningen vorig jaar meerdere prijzen met hun Bye-monia-project dat gericht was op het terugdringen van ammoniakuitstoot door runderen.

iGEM staat voor Internationale Genetisch Gemodificeerde Machine. De iGEM-stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie, toegewijd aan de vooruitgang van synthetische biologie, onderwijs, competitie, samenwerking en de ontwikkeling van een open gemeenschap.

In 2022 doen zes Nederlandse teams mee aan de iGEM competitie, stuk voor stuk met projecten die wereldproblemen moeten oplossen. Drie van de teams houden een blog bij op biotechnologie.nl, zodat jij op de hoogte kunt blijven van hun voortgang op weg naar de finale.

Vorige edities

Ook in 2021 en 2020 volgden we Nederlandse iGEM team, inclusief het winnende team Leiden vorig jaar. Lees de eerdere avonturen op: