Direct naar de content

iGEM-competitie 2023

Tijdens de iGEM-competitie ontwikkelen studententeams wereldwijd nieuwe biotechnologische uitvindingen die de wereld beter, veiliger of gezonder moeten maken. Op biotechnologie.nl bloggen studenten van drie Nederlandse teams over hun weg naar de finale.

De Nederlandse teams

Ook dit jaar volgt biotechnologie weer studententeams die meedoen aan de iGEM-competitie. Halverwege augustus verschijnen de eerste verhalen op biotechnologie.nl. De teams die dit jaar bij ons bloggen zijn:

Team Wageningen

Wil vorstschade bij fruitplanten voorkomen. Om oogstverlies tegen te gaan, zetten zij genetisch gemodificeerde Pseudomonasbacteriën in om eiwitten te maken die de bloeitijd van planten uitstellen.

Team Groningen

Verandert E. coli in een detectie- en opruimsysteem voor bacteriële plakkaten op medische implantaten. Zo wil het team infecties na onder andere gewrichtsvervangende operaties beperken.

Team MSP-Maastricht

Maakt genetisch gemodificeerde E. colibacteriën die zelfstandig bouwwerken van mergel en ander kalksteen herstellen. De bacteriën maken calciumcarbonaat en vullen daarmee scheuren en barsten in bouwwerken.

Over de iGEM-competitie

De internationale iGEM-competitie vindt elk jaar plaats en begint in de zomer. Ruim 6 duizend studenten, verdeeld over 361 teams, duiken dan het laboratorium in om de grenzen van de synthetische biologie op te zoeken. Hun doel? Het aanpakken van grote wereldproblemen pakken met genetische modificatie. Tijdens de finale, de Grand Jamboree in Parijs, kunnen de studententeams punten en medailles verdienen in verschillende categorieën.

iGEM staat voor Internationale Genetisch Gemodificeerde Machine. De iGEM-stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie, toegewijd aan de vooruitgang van synthetische biologie, onderwijs, competitie, samenwerking en de ontwikkeling van een open gemeenschap. In 2023 doen vijf Nederlandse teams mee aan de iGEM-competitie, stuk voor stuk met projecten die wereldproblemen moeten oplossen. Drie van de teams houden een blog bij op biotechnologie.nl, zodat jij op de hoogte kunt blijven van hun voortgang op weg naar de finale.

Vorige edities

In 2022, 2021 en 2020 volgden we ook studententeams. Lees de eerdere avonturen: