Direct naar de content

Leids studententeam wint internationale prijs

Auteur: Maarten Lubbers
Gepubliceerd op:

Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Het is 4 november, de laatste dag van de iGEM-conferentie in Boston. Tijdens een ceremonie, de Giant Jamboree, worden de winnaars van de competitie bekendgemaakt. Vol spanning kijken we op het scherm naar de genomineerden voor de verschillende tracks. Verbaasd zien we dat we genomineerd zijn voor best manufacturing. Een ogenblik later hebben we gewonnen.

Tijdens de Giant Jamboree in Boston kwamen 360 teams van over de hele wereld samen om hun onderzoek te presenteren. De onderwerpen waren divers, van ziektedetectie in wijnranken tot spinnenzijdeproductie in bacteriën. Zelf hebben wij gewerkt aan een nieuwe hydrogel om brandwondpatiënten te genezen. In de track manufacturing was het belangrijk om een nieuw product te maken of de productie van een al bestaand product te verbeteren. Tijdens onze presentatie had zowel de jury als het publiek (een volle zaal) veel interesse in ons onderzoek.

De jury was onder de indruk van ons suckerine-eiwit (zie kader). Ook onze website viel in de smaak: die werd beoordeeld als mooi en overzichtelijk. Daarnaast kregen we complimenten voor ons wiskundige model dat we hebben gebruikt om de productie van ons eiwit te verhogen. Een jurylid zei: “Hoewel veel teams van plan zijn om dit soort modellen te gebruiken, maken slechts weinigen veel vooruitgang.”

De code staat online

Maar winnen is niet het belangrijkste. “iGEM is een grote gemeenschap”, werd vaak gezegd door deelnemers en juryleden tijdens de conferentie. Niet alleen staken we veel op van presentaties en posters van andere teams, we hebben ook veel nieuwe vrienden gemaakt.

De reis van ons team is in ieder geval nog niet ten einde. De komende jaren zullen we verschillende toepassingen van het suckerine-eiwit verder onderzoeken. Door de bijzondere eigenschappen van het eiwit, zoals de sterkte en flexibiliteit, kan het bijvoorbeeld worden gebruikt voor medische apparaten. We hopen dat toekomstige iGEM-teams aan de slag gaan met ons eiwit. De genetische code ervan hebben we namelijk al online gezet. Daarnaast zal een nieuw Leids iGEM-team in januari aan de slag gaan met een nieuw, zelf gekozen onderwerp. We kijken uit naar alle mooie ontdekkingen die zullen worden gedaan.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Leiden Maarten Lubbers

Het iGEM-team Leiden 2019 v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.

iGEM Leiden


iGEM Leiden

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Nederlandse studenten in race voor wereldverbetering

    Wat kan biotechnologie betekenen voor deze wereldproblemen? Studenten bundelen hun krachten om innovatieve oplossingen te vinden tijdens de internationale wedstrijd iGEM. Dit jaar extra speciaal, want de competitie viert haar kristallen jubileum.

    • Duurzaamheid vergroten
    • Voedsel produceren
    • Ziekten genezen
    • Ziekten voorkomen
  • Water ontzouten met bacteriën

    Droogte, een stijgende zeespiegel en bodemdaling zorgen voor steeds zouter grondwater: een gevaar voor de akkerbouw. Maastrichtse studenten willen dit oplossen met cyanobacteriën die water ontzouten.

    • Duurzaamheid vergroten
  • De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie

    Leidse studenten van het iGEM team willen met nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën, die geplaagd worden door ingrijpende bijwerkingen.

    • Ziekten genezen
Meer artikelen