Direct naar de content

Micro-organisme van de maand mei: Thiomargarita magnifica

Auteur: Nicole van 't Wout Hofland
Gepubliceerd op:

Micro-organismen bestaan in alle soorten en maten. Biotechnologie.nl zet in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar in het zonnetje. Dit keer een reus onder de microben: Thiomargarita magnifica.

Het verhaal van Thiomargarita magnifica begint op het eiland Guadeloupe. De Franse mariene bioloog Olivier Gros zocht daar in de mangroven naar bacteriën die zwavel opeten, toen witte draadjes op rottende bladeren zijn aandacht trokken. Een schimmel, was zijn eerste gedachte. Pas toen hij het micro-organisme onder de microscoop bekeek, besefte hij dat het een zwaveletende bacterie was. Met een team van Franse en Amerikaanse onderzoekers plozen ze de bacterie uit in het laboratorium.

Mount Everest

Zijn naam doet denken aan een dampende pizza of een tropische cocktail. Smakelijk zal Thiomargarita magnifica echter niet zijn, dus je zal hem niet tegenkomen op menukaarten. Technisch gezien hoort hij ook niet thuis op een lijst van micro-organismen (organismen die zo klein zijn dat je ze niet met het blote oog kunt zien). Thiomargarita magnifica is namelijk zo groot als een wimperhaar: ongeveer een centimeter lang en dik genoeg om zonder microscoop te zien (zie video). Daarmee is deze bacterie vijftig keer groter dan de vorige recordhouder. In een persbericht beschreef Jean-Marie Volland, een van de wetenschappers die de microbe onderzocht: “Het is net alsof je een mens tegenkomt ter grootte van de Mount Everest”.

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.

Bekijk op Youtube. Opent in een nieuw venster
De reuzenbacterie Thiomargarita magnifica naast een Amerikaans tien cent-muntje.
Credit: Science

En dat is nog niet alles: de centimeter-lange Thiomargarita magnifica bestaat uit een enkele cel. Andere organismen van die grootte bevatten honderden tot duizenden cellen. Ook bij andere bacteriën is de gemiddelde cel een stuk kleiner: twee micrometer (duizend keer kleiner dan een millimeter). Nog iets opvallends aan de reusachtige bacterie: haar DNA zweeft niet los door de cel zoals bij andere bacteriën, maar ligt als pakketjes DNA verpakt in omhulsels, membranen.

De verrassende vondst benadrukt maar weer hoe weinig we weten van micro-organismen. Wie weet welke andere bizarre, reusachtige of geavanceerde microben zich nog verstoppen op of in onze aarde.

Een nieuwe maand, een nieuwe microbe

Micro-organismen bestaan in allerlei soorten en maten. Biotechnologie.nl licht in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar uit. Het volgende micro-organisme van de maand verschijnt begin juni op de site.

Meer micro-organismen van de maand

  • Micro-organisme van de maand april: bakkersgist

    Eieren zoeken, paasstol inslaan en natuurlijk heel veel paasbrood eten: 9 en 10 april is het weer Pasen. Het kenmerkende paasbrood met amandelspijs, rozijnen en krenten hebben we te danken aan het micro-organisme van deze maand: bakkersgist.

    • Voedsel produceren
    • Ziekten voorkomen
  • Micro-organisme van de maand maart: Naegleria fowleri

    Ben je gesteld op je hersenen? Blijf dan weg bij het micro-organisme dat we deze maand uitlichten: de hersenetende Naegleria fowleri.

    • Ziekten genezen
  • Micro-organisme van de maand februari: E. coli

    In de wereld van de biotechnologie staat de bacterie E. coli bekend als het favoriete ‘huisdier’ in de laboratoria.  Zo bouwden biotechnologen E. coli om tot een productiefabriek van onder andere biobrandstoffen, insuline, ethanol en lactaat.

    • Duurzaamheid vergroten
    • Ziekten genezen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Micro-organisme van de maand december: Aspergillus

    Micro-organismen bestaan in alle soorten en maten. Biotechnologie.nl zet in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar in het zonnetje. We eindigen deze serie met Aspergillus niger.

    • Duurzaamheid vergroten
    • Voedsel produceren
    • Ziekten genezen
  • Micro-organisme van de maand juni: Candida albicans

    Micro-organismen bestaan in alle soorten en maten. Biotechnologie.nl zet in 2023 elke maand een bijzonder exemplaar in het zonnetje. Dit keer geven we het podium aan Candida albicans, een schimmel die vooral bij veel vrouwen frustratie opwekt. De zomer is eindelijk in zicht en met …

    • Ziekten genezen
  • Micro-organisme van de maand april: bakkersgist

    Eieren zoeken, paasstol inslaan en natuurlijk heel veel paasbrood eten: 9 en 10 april is het weer Pasen. Het kenmerkende paasbrood met amandelspijs, rozijnen en krenten hebben we te danken aan het micro-organisme van deze maand: bakkersgist.

    • Voedsel produceren
    • Ziekten voorkomen
Meer artikelen