Direct naar de content

Nederlandse studenten in race voor wereldverbetering

Auteur: Nicole van 't Wout Hofland
Gepubliceerd op:

Klimaatverandering, opkomende infectieziekten en steeds meer hongerige monden om te voeden. Wat kan biotechnologie betekenen voor deze wereldproblemen? Studenten bundelen hun krachten om innovatieve oplossingen te vinden tijdens de internationale wedstrijd iGEM. Dit jaar extra speciaal, want de competitie viert haar kristallen jubileum. Drie Nederlandse studenten delen hun ervaringen en inzichten tijdens dit jubileumjaar via blogs op biotechnologie.nl.

Hebben onze kinderen en kleinkinderen straks nog een leefbare wereld met voldoende voeding? En hoe zorgen we ervoor dat ouderen gezond blijven en een goede kwaliteit van leven behouden nu mensen steeds hogere leeftijden behalen? De jonge generatie is vastberaden om bij te dragen aan oplossingen voor dit soort problemen. Ook Nederlandse studenten zijn van de partij.

Van collegebank naar zelfstandig werk

Plastic DNA-moleculen in de handen van een onderzoeker.

Sommige studententeams gebruiken bacteriën tijdens hun project. Door het DNA van die microben aan te passen, veranderen ze hun metabolisme. Zo ontstaan bijvoorbeeld bacteriën die plastic eten, medicijnen produceren of gevaarlijke stofjes detecteren.

Vijf studententeams van Nederlandse universiteiten werken tot begin november aan oplossingen voor wereldproblemen tijdens de zogenoemde iGEM-competitie. Elk team mag zelf beslissen welk probleem ze aanpakken. Hoewel die problemen én de bedachte oplossingen enorm divers zijn, hebben ze een ding gemeen: biotechnologie staat centraal in hun aanpak. Wageningse studenten willen bijvoorbeeld vorstschade bij fruitbomen voorkomen met genetisch aangepaste bodembacteriën, team Groningen maakt met E. colibacteriën een detectie- en opruimsysteem voor bacteriële plakkaten op medische implantaten en Maastrichtse studenten hebben een speciale bacterie in de pijplijn die het Maastrichtse mergel duurzaam moet herstellen om ons cultureel erfgoed te beschermen tegen de gevolgen van milieuvervuiling.

Met hun ideeën willen de teams Nederland – of zelfs de wereld – beter, veiliger of gezonder maken. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Voor de meeste studenten is het hun eerste ervaring met zo’n langdurig project waar ze helemaal zelf verantwoordelijk voor zijn. Het is een periode met ups en down, opwinding en teleurstelling. Drie studenten delen hun verhaal bij ons op biotechnologie.nl. Tegen welke problemen lopen ze aan en hoe is het om dag in, dag uit in het laboratorium te staan? En levert samenwerken in een team van tien personen geen frictie op? Lees hieronder hoe de Nederlandse studenten het ervaren om de collegebanken in te wisselen voor enkele maanden van toegewijd en zelfgestuurd werk.

Kristallen jubileum

Precies twintig jaar gelden begon de internationale competitie iGEM als een maand lange cursus bij de Amerikaanse universiteit MIT. De lat lag voor die studenten nog niet zo hoog. Hun doel was om knipperende cellen te maken. De cursus groeide uit tot een internationale competitie waarin studenten wereldwijd in teams met nieuwe uitvindingen op de proppen komen. Van nieuwe sneltesten voor infectieziekten tot bacteriële pesticiden tegen de eikenprocessierups en van plastic omzetten naar voedsel tot gentherapie. Dit jaar doen er ruim vierhonderd teams, uit meer dan veertig landen, mee aan iGEM. In de eerste week van november 2023, maakt de jury de winnaar van dit jaar bekend.

Lees de avonturen van de teams

Werken aan veiligere medische implantaten

Februari, maandagavond zeven uur. Ik kon het lokaal niet vinden en was al wat laat. Toen ik uiteindelijk de zaal gevonden had, helemaal op de zevende verdieping, keken er gelijk dertien paar ogen naar mij. De ogen van mijn dertien medestudenten waarmee ik ga samenwerken binnen iGEM.

Maastricht: Een project van monumentale proporties

Wat hebben de piramides van Gizeh, het Pantheon en de Akropolis met elkaar gemeen? Ja, het zijn natuurlijk historische monumenten van onschatbare waarde. Maar dat is niet alles…

Wageningen: Wie, Wat, Wageningen?

Aandachtig het nieuws volgen, talloze literatuurstudies en in een café brainstormen onder het genot van goudgeel inspiratiewater. Het resultaat? Een lijst met meer dan dertig kansrijke én kansloze ideeën.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • De eindstand van iGEM 2023

  Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan de iGEM-competitie van 2023. Maar niet zonder feestje. Tijdens de Grand Jamboree in Parijs kwamen maar liefst 400 teams uit 66 verschillende landen samen om elkaars werk te bewonderen, workshops te volgen en natuurlijk om te …

  • Duurzaamheid vergroten
  • Voedsel produceren
  • Ziekten voorkomen
 • Water ontzouten met bacteriën

  Droogte, een stijgende zeespiegel en bodemdaling zorgen voor steeds zouter grondwater: een gevaar voor de akkerbouw. Maastrichtse studenten willen dit oplossen met cyanobacteriën die water ontzouten.

  • Duurzaamheid vergroten
 • De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie

  Leidse studenten van het iGEM team willen met nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën, die geplaagd worden door ingrijpende bijwerkingen.

  • Ziekten genezen
Meer artikelen