Direct naar de content

Nieuwe bacteriesensor spoort maagbloedingen op

Auteur: Robert Visscher
Gepubliceerd op:

Een inslikbare sensor van levende cellen, die vertelt wanneer gevaarlijke maagbloedingen optreden. Wetenschappers van het Amerikaanse MIT ontwikkelden deze nieuwe bacterie-op-een-chip.

Bij bacteriën denken we meestal aan de kwaadaardige varianten, die ons ziek maken. Maar ze kunnen ons ook helpen. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology
(MIT) bouwen nu zelfs met een bacterie een speciale sensor, die je gewoon doorslikt. Vanuit het lichaam spoort het ding dan maagbloedingen op. Nu zijn daar nog vaak endoscopische ingrepen voor nodig, waarbij een slang via een lichaamsopening naar binnen gaat. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in Science.

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.


Bekijk op Youtube.

Opent in een nieuw vensterDraadloos

“We gebruiken levende cellen, omdat die in een moeilijke omgeving in het lichaam goed blijven werken”, aldus onderzoeker Philip Nadeau van MIT. “Ze zijn daarom uitermate geschikt om in het lichaam te functioneren.”

Synthetische biologen slaagden er de afgelopen jaren in om bacteriën te kweken die bepaalde ziekteverschijnselen opmerken in het lichaam. Daar maken de wetenschappers met hun nieuwe vinding nu handig gebruik van. Is er een maagbloeding? Dan reageren de levende cellen in de sensor daarop door op te lichten. Zodra dat gebeurt, merkt de elektronica in de chip dit op en die geeft een draadloos signaal af vanuit het lichaam.

Een computer of smartphone pikt dit weer op en zo weet je dus wat zich in het lijf afspeelt. Een speciale app, die de wetenschappers ook maakten, analyseert vervolgens de data. Naast de levende cellen bestaat de sensor onder meer uit een batterijtje dat voor de benodigde dertien microwatt zorgt en een microprocessor. Het is ongeveer drie centimeter lang.

Darmkanker

Deze sensor spoort vanuit het lichaam maagbloedingen op.

Lillie Paquette, MIT

“Het meest lastige was om alles goed in te pakken”, geeft Nadeau aan. “De bacterie-op-een-chip moet perfect geseald zijn. De bacterie moet nog steeds op de omgeving reageren, waardoor je niet alles kunt afsluiten, en tegelijkertijd moet er geen vocht in het apparaatje komen.”

De vinding werd al succesvol getest op varkens. “We hebben laten zien dat we met deze inslikbare sensor binnen een uur een maagbloeding opmerken”, zegt promovendus Mark Mimee van MIT. “Het apparaatje is nu nog een prototype. We willen het verder ontwikkelen, kleiner maken en de sensor nog meer toepassingen geven en op meer moleculen laten reageren. Je kunt het dan ook gebruiken bij maagzweren en darmkanker. We hopen dat de sensor uiteindelijk gebruikt wordt om dit soort ziektes te monitoren.”


Bronnen:

 • Mimee, M. ea, ‘An ingestible bacterial-electronic system to monitor gastrointestinal health’, Science 25 May 2018: Vol. 360, Issue 6391, pp. 915-918, DOI: 10.1126/science.aas9315

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie

  Leidse studenten van het iGEM team willen met nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën, die geplaagd worden door ingrijpende bijwerkingen.

  • Ziekten genezen
 • Zeven vragen over coronamedicijnen

  Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen. Met de corona-uitbraak in 2019 barstte de zoektocht los naar medicijnen tegen het coronavirus. Wetenschappers ontwikkelden nieuwe …

  • Ziekten genezen
 • Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting

  In de toekomst krijgen we sneller nieuwe aardappelrassen met gunstige eigenschappen. Wageningse en Chinese wetenschappers ontdekten een zelfbevruchtingsgen in de aardappelplant dat het veredelingsproces versnelt. Wat eten we vanavond? Hutspot, boerenkoolstamppot, puree of toch maar een patatje? Sinds de aardappel in de zestiende eeuw vanuit …

  • Voedsel produceren
Meer artikelen