Direct naar de content

Nobelprijs voor immuuntherapie tegen kanker

Auteur: Elles Lalieu
Gepubliceerd op:

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar James P. Allison en Tasuku Honjo. Zij ontdekten hoe de remfunctie van het afweersysteem in elkaar steekt en slaagden erin om de rem van afweercellen af te halen. Die ontdekking legde de basis voor immuuntherapie tegen kanker.

Het is niet voor het eerst dat een behandeling tegen kanker de Nobelprijs krijgt. In 1988 ging de prijs bijvoorbeeld naar Gertrude Elion en George Hitchings voor de ontwikkeling van medicijnen voor chemotherapie. Toch is dit onderwerp volgens het Nobelcomité onverminderd actueel. ‘Wereldwijd sterven er jaarlijks nog steeds miljoenen mensen aan kanker, dus nieuwe behandelingen blijven hard nodig’.

De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde 2018 gaat naar James P. Allison (links) en Tasuku Honjo (rechts) voor hun bijdragen aan immuuntherapie in de bestrijding van kanker.

Niklas Elmehed, Nobel Media 2018

Rem op T-cellen

Immuuntherapie is een bijzondere behandeling. Waar andere behandelingen (zoals operaties, bestraling of chemotherapie) de kankercellen zelf aanpakken, richt immuuntherapie zich op het afweersysteem. Daarbij worden de afweercellen zo getraind dat ze kankercellen herkennen en vernietigen. T-cellen spelen daarbij een belangrijke rol. Dit zijn specifieke afweercellen, die ziekteverwekkers of andere lichaamsvreemde cellen direct aanvallen.

James Allison deed in de jaren negentig onderzoek naar het T-cel eiwit CTLA-4. Hij ontdekte dat dit eiwit remmend werkt op T-cellen. Er was al een stof beschikbaar die kon binden aan CTLA-4 om zo de functie van dit eiwit te remmen. Allison besloot deze antistof te gebruiken bij de behandeling van muizen met kanker. Was de CTLA-4 antistof in staat om de rem van T-cellen af te halen en zo het afweersysteem kankercellen te laten vernietigen?

In 1996 publiceerde Allison zijn eerste baanbrekende resultaten in vakblad Science. Muizen in de controlegroepen van zijn experimenten ontwikkelden grote tumoren. Bij muizen die de antistof kregen toegediend, verdwenen de kankercellen als sneeuw voor de zon. Ondanks dit succes, durfden veel farmaceutische bedrijven hun vingers niet te branden aan deze nieuwe behandeling tegen kanker. Klinisch onderzoek liet dan ook even op zich wachten.

Checkpoint remmers

Min of meer tegelijkertijd werkte Tasuku Honjo aan een ander T-cel eiwit, namelijk PD-1. Ook PD-1 bleek een belangrijke rol te spelen bij het remmen van T-cellen. Honjo testte een antistof tegen PD-1 bij muizen met huidkanker en uitzaaiingen in de lever. Bij behandelde muizen vond hij na verloop van tijd geen uitzaaiingen meer terug. Bovendien leek anti-PD-1 minder bijwerkingen te geven dan anti-CLTA-4.

Beide antistoffen vonden uiteindelijk hun weg naar patiënten. Ze kwamen zo’n vijf tot tien jaar geleden op de markt onder de gemeenschappelijke naam ‘checkpoint remmers’ en zijn inmiddels onderdeel van de standaardbehandeling bij uitgezaaide vormen van huidkanker (melanoom), longkanker en niercelkanker.

Deze content is beschikbaar als je cookies accepteert.


Bekijk op Youtube.

Opent in een nieuw vensterDit filmpje van het Nederlands Kanker Instituut legt uit hoe checkpoint remmers werken.

Combinatietherapie

Dat betekent niet dat het werk nu klaar is. Er rijzen nog veel vragen rondom immuuntherapie en de werking van checkpoint remmers. Via welk mechanisme werken de remmers precies, hoe kunnen bijwerkingen verminderd worden en waarom hebben niet alle patiënten baat bij immuuntherapie? Toekomstig onderzoek zal het uitwijzen.

Allison en Honjo deden hun ontdekkingen onafhankelijk van elkaar, maar een klinisch onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd bracht hun kennis samen. Met een combinatietherapie bleef 68 procent van een groep patiënten met melanoom langer dan drie jaar in leven. Met alleen anti-CTLA-4 of alleen anti-PD-1 lag dat percentage aanzienlijk lager. Alle remmen los lijkt dus de beste strategie tegen kanker.


Nobelprijzen 2018

Lees ook over de andere Nobelprijzen

Nobelprijs natuurkunde voor slimme lasertechnieken

Arnout Jaspers

Nobelprijs voor Scheikunde naar evolutie in het lab

Renée Canrinus-Moezelaar

Denis Mukwege en Nadia Murad winnen Nobelprijs voor de Vrede

Marloes van Amerom

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Honden en katten ontwormen brengt nieuwe dreiging met zich mee

  Nederlanders hebben alles over voor de gezondheid en geluk van hun huisdier. Omdat kosten noch moeite gespaard blijven, krijgen de harige metgezellen ook frequent een ontwormingskuur. Maar is dat wel zo verstandig? Stevenen we af op een nieuw resistentieprobleem en hoe kunnen we deze mogelijke dreiging het hoofd bieden?

  • Ziekten genezen
  • Ziekten voorkomen
 • Vogelgriep bestrijden met bacteriën

  Groningse studenten werken aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep waarbij bacteriën het virus bestrijden. Die bacteriën zijn genetisch gemodificeerd, waardoor ze zogenaamde nanolichamen uitscheiden in de longen van kippen. Die moeten bescherming bieden tegen het virus.

  • Ziekten voorkomen
 • De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie

  Leidse studenten van het iGEM team willen met nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën, die geplaagd worden door ingrijpende bijwerkingen.

  • Ziekten genezen
Meer artikelen