Direct naar de content

Transgene malariamug niet de oplossing

Auteur: Marco van Kerkhoven
Gepubliceerd op:

De genetische aanpassing van malariamuggen – zodat ze de malariaparasiet niet meer kunnen overbrengen – is geen garantie dat malaria kan worden uitgebannen. Dat is de mening van onderzoekers op het congres The Ecology of Transgenetic Mosquitoes dat van 27 juni tot 29 juni 2002 plaatsvindt in Wageningen.

Het genetisch aanpassen van insecten zodat ze ziekten als malaria, slaapziekte en knokkelkoorts niet meer kunnen overdragen, heeft nog niet het gewenste effect. Dat concluderen de vele internationale deskundigen op het gebied van ziekteoverbrengende insecten die in Wageningen bijeen zijn. Ze bespreken daar het nut van transgene insecten in de bestrijding van overdraagbare infectiezieken.

Malariamug voedt zich met bloed en brengt zo malaria over.James Gathany voor Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

“Het is wetenschappelijk gezien zonder meer interessant en kan onze inzichten in de overdracht van malaria vergroten, maar er zitten veel haken en ogen aan,” stelt de Wageningse onderzoeker dr.ir. Willem Takken. Hij is een expert in malariaoverdracht en het gastheer-zoekgedrag van muggen. “Allereerst is de genetische aanpassing alleen gelukt bij een muggensoort die nauwelijks een rol speelt bij malariaoverdracht. Het is nog maar de vraag of hetzelfde mogelijk is bij de interessante soorten.”

Bovendien, zo stelt Takken, is nog maar de vraag of de transgene malariamug in staat is zijn natuurlijke soortgenoot weg te drukken. “Daarvoor zouden we meer ecologisch onderzoek moeten doen.”
Dan zijn er nog de ethische complicaties want het genetisch aanpassen van dieren en planten is nog steeds omstreden.

Met name in Afrika en Azië sterven jaarlijks veel mensen aan malaria-infecties. De resistentie tegen bestaande middelen is daar het hoogst.

 

Wikimedia Commons, Petaholmes via CC0

Door insecten overdraagbare infectieziekten, zoals malaria, slaapziekte, leishmaniasis en dengue (knokkelkoorts), vormen een belangrijke belemmering voor de ontwikkeling van vele tropische landen. Malaria veroorzaakt de meeste gezondheidsproblemen. Naar schatting sterven jaarlijks 2 miljoen mensen aan malaria, vooral kinderen.

Een malariabesmetting begint met een mug die bloed opzuigt van een besmet persoon. Binnen 24 uur bereikt de parasiet het darmkanaal van de mug, nestelt zich en gaat eicellen produceren. De eicellen boren zich door de darmwand naar het bloed van de mug. Daar overleven ze in een sluimerstand tot ze via de speekselklieren van de mug worden overgedragen naar de volgende persoon die de mug steekt.

In die persoon volgroeit de parasiet en de cyclus, die ongeveer twee weken duurt, is rond. Bij de transgene malariamug zorgt de aanmaak van een eiwit dat de eicel van de parasiet de darmwand niet meer kan passeren.

Vooral gezondheidsdeskundigen hebben hun hoop gevestigd op de nieuwe mug. De onderzoekers die in Wageningen bijeen zijn, zien vooral de risico’s van het gebruik van transgene dieren bij het bestrijden van ziekten die via insecten overdragen. Zo is er te weinig bekend over de biologische risico’s van de introductie van transgene organismen in een ecosysteem, en de gevolgen voor de genetische eigenschappen van een populatie.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Wie maakt het eerste embryo-model?

  Het wetenschappelijke onderzoek naar embryo’s uit het lab gaat razendsnel. De afgelopen maanden belandde het in een stroomversnelling en onderzoekers publiceerden het ene na het andere artikel. Vorige week presenteerden onderzoekers van het Weizmann Institute of Science uit Israël het meest complete model tot nu toe.

  • Ziekten voorkomen
 • Medicijnetende microben maken water schoon

  In sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. Micro-organismen blijken de ene stof beter af te breken dan de andere: paracetamol bijvoorbeeld wel, maar diclofenac niet. “We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen.”

  • Duurzaamheid vergroten
 • Nederlanders niet principieel tegen dieren als orgaandonor

  Het afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam naar voren dat de meeste dialoogdeelnemers niet tegen verder onderzoek naar de inzet van dieren zijn om het donororganentekort op …

  • Ziekten genezen
Meer artikelen