Direct naar de content

Van inktviseiwit naar brandwondgenezing: een reis van ideeën

Auteur: Maarten Lubbers
Gepubliceerd op:

Wanneer ik op evenementen uitleg dat wij brandwonden willen genezen aan de hand van een inktviseiwit geproduceerd door microben, kijkt het publiek mij vaak met verbazing aan. Dat snap ik! Ook voor ons was een aantal denkstappen nodig om uit te komen op deze toepassing.

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Eerdere blogs van iGEM Leiden 2019:

Het kiezen van één defintief onderzoek uit alle ideeën vond ik tot nu toe de lastigste taak in de iGEM-competitie. Zo werd er voorgesteld om te werken met het afbreken van giftige stoffen in het milieu, gestuurde evolutie en CRISPR-Cas. In een team van elf gemotiveerde studenten heeft iedereen een onderbouwd plan, dus welk idee moet je uiteindelijk kiezen?

Teamlid Tobi en ik waren geïnteresseerd in biomaterialen, waardoor we in eerste instantie uitkwamen bij spinnenzijde. Spinnenweb staat erom bekend heel sterk en flexibel te zijn. Voor grootschalige productie van deze eiwitten ligt er echter een obstakel op de loer: spinnencellen veranderen het eiwit een aantal keer om het te optimaliseren, maar dit gebeurt niet in bacteriecellen. Dus dit project werd het niet.

Tobi en Alejandro zijn momenteel druk bezig ons suckerine-eiwit te produceren

iGEM Leiden

Vervolgens gingen we op zoek naar andere biomaterialen. Door mijn brede achtergrond in de zoölogie zag ik het licht in de Humboldt-inktvis. Wanneer dit intelligente weekdier op jacht gaat, vangt het prooien met behulp van zijn tentakels, bewapend met honderden zuignaptanden. Deze zuignaptanden zijn gemaakt van het suckerine-eiwit. Dit eiwit heeft de voordelen van spinnenzijde, maar niet de nadelen. Na veel leeswerk te hebben gedaan, moesten we een medische toepassing verzinnen. Met het inktviseiwit in ons achterhoofd gingen we langs bij het Leids Universitair Medisch Centrum, waar door verschillende onderzoekers en artsen brandwondgenezing werd voorgesteld. Ons idee kwam dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Deze blog is geschreven door teamlid en public outreachmanager van iGEM Leiden Maarten Lubbers

Het iGEM-team Leiden 2019 v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.

iGEM Leiden

iGEM Leiden

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Eerdere blogs van iGEM Leiden 2019:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Nederlanders niet principieel tegen dieren als orgaandonor

  Het afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam naar voren dat de meeste dialoogdeelnemers niet tegen verder onderzoek naar de inzet van dieren zijn om het donororganentekort op …

  • Ziekten genezen
 • Levensreddende varkens

  Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen onderzoekers in Duitsland het DNA van varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink ging op bezoek bij de varkens die wellicht binnen een paar jaar mensenlevens kunnen redden. Verspreid over een …

  • Ziekten genezen
 • Misschien begon het leven toch in een druppeltje

  Er is niet veel nodig om kleine, robuuste druppeltjes te laten ontstaan die zelfstandig kunnen groeien, zo laten experimenten van Nijmeegse onderzoekers zien. Of zo’n actief druppeltje ooit de start van het allereerste leven was, kunnen ze niet met zekerheid zeggen, maar ze weerleggen hiermee …

  • Duurzaamheid vergroten
Meer artikelen