Direct naar de content

Vijf vragen over corona bij kinderen

Auteur: Janneke Kluvers
Gepubliceerd op:

De coronabesmettingen nemen weer flink toe, dit keer met name onder kinderen. NEMO Kennislink sprak met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen.

Patricia Bruijning is kinderarts-epidemioloog aan het UMC Utrecht, waar ze onderzoek doet naar de verspreiding van infectieziektes en hoe ze de maatschappij hiertegen kan beschermen. Een groot deel van haar onderzoek is gericht op vaccinaties bij kinderen. Sinds de komst van het coronavirus richt ze zich volledig op het coronavirus, met name de verspreiding van het virus via kinderen. Daarnaast adviseert ze kinderartsen op praktische punten over maatregelen en verschijnt ze regelmatig in de media om tekst en uitleg te geven. Bruijning is lid van onze Coronadenktank. Lees hier het interview dat wij eerder met haar hadden.

UMC Utrecht

Hoe kan het dat zoveel basisschoolkinderen nu positief testen op corona?
“Dat heeft verschillende redenen. Op dit moment verspreidt corona zich door heel Nederland. Kinderen hebben dus ook meer kans om tegen het virus aan te lopen en dat door te geven. Daarnaast hebben kinderen onder de twaalf veel contact met elkaar. Ze gaan naar school, maar ook bij het spelen kunnen ze het virus makkelijk doorgeven. Tijdens de eerdere lockdown waren de scholen gesloten, daardoor kon corona zich minder makkelijk verspreiden onder kinderen. Een ander verschil is dat er nu meer kinderen getest worden. Vorig jaar rond deze tijd waren er ook wel kinderen die corona kregen, maar toen werd er nog maar beperkt getest op basisscholen.”

Er is steeds gezegd dat kinderen geen grote verspreiders zijn, maar klopt dat wel?
“Kinderen zorgen in principe voor minder verspreiding van corona dan volwassenen. Maar nu meer volwassenen gevaccineerd zijn en dus minder kans hebben om corona te krijgen, wordt het aandeel van de verspreiding van corona door kinderen groter. Daarnaast hebben we momenteel te maken met de deltavariant van het coronavirus. Dit is een veel besmettelijkere variant van het virus. Er zijn nu dus meer kinderen die besmet raken met het virus dan voorheen en ze geven het makkelijker door.”

Hoe weet je dat je kind corona heeft?
“Vaak kan je het eigenlijk niet weten. Veel kinderen die corona hebben, hebben namelijk nergens last van. Als er al symptomen optreden, zijn het meestal vooral verkoudheidsklachten. Jonge kinderen zijn sowieso vaak verkouden, dus veel ouders zullen niet zomaar hun kind laten testen op corona. Het enige wat je kan doen is goed blijven opletten. Als iemand in de omgeving corona blijkt te hebben, kan je je kind laten testen.”

Gaat de vaccinatie van kinderen ons sneller uit deze pandemie helpen?

Pixabay, cromaconceptovisual via CC-BY 2.0

Gevaccineerde volwassenen zijn beter beschermd tegen corona. Is het een goed idee om kinderen onder de twaalf te laten vaccineren?
“Dat hangt af van het doel wat je ermee wil bereiken. Als je zo snel mogelijk verspreiding in de samenleving wil voorkomen, dan lijkt het vaccineren van ook kinderen een goede optie. Als niemand meer corona krijgt, geven ze het immers ook niet door. Maar als het doel is dat de kinderen zelf gezond blijven, dan hoeft vaccineren misschien niet. Gezonde kinderen hebben vaak weinig tot geen last van corona.”

Wat kunnen we doen om verspreiding van corona onder kinderen te voorkomen?
“In de eerste instantie hebben we alle scholen gesloten en iedereen thuis gehouden. Inmiddels hebben we gemerkt dat dat zorgt voor leerachterstanden en dat het over het algemeen niet goed is voor de ontwikkeling van het kind. Dat willen we dus eigenlijk niet meer. We zouden de kinderen kunnen vaccineren, maar voor het kind zelf is dat niet per se nodig. Je zou ze dan vooral vaccineren om verspreiding te voorkomen, dat is iets wat we in Nederland eigenlijk niet doen. Het wordt pas lastig als de kinderen volwassenen aansteken, die vervolgens heel ziek worden. Om dat te voorkomen is het het meest effectief om volwassenen te vaccineren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Zeven vragen over coronamedicijnen

    Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen. Met de corona-uitbraak in 2019 barstte de zoektocht los naar medicijnen tegen het coronavirus. Wetenschappers ontwikkelden nieuwe …

    • Ziekten genezen
  • Als je burgers betrekt bij een gevoelig vraagstuk

    Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers te betrekken bij zo’n gevoelig onderwerp? In de toekomst kunnen we mogelijk menselijke organen laten groeien in dieren, of dieren genetisch aanpassen zodat hun organen geschikt zijn voor …

    • Ziekten genezen
  • Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccins

    Nu de vaccinatiegraad oploopt, komen er meer vragen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Wat kan je precies verwachten na je vaccinatie? NEMO Kennislink stelde zes vragen aan immunoloog Marjolein van Egmond. 1. Welke bijwerkingen kan ik verwachten van een coronavaccin? ↑ “Alle vaccins geven …

    • Ziekten voorkomen
Meer artikelen