Direct naar de content

‘We zijn niet de enigen die moeite hebben bacteriën te laten groeien’

Auteur: Floor Stel
Gepubliceerd op:

Naast ons harde werken deze zomer in het lab, is er ook ruimte voor plezier met de andere Nederlandse teams in de iGEM-competitie. Het gras blijkt bij hen niet altijd groener.

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Naast alle interessante wetenschap heeft de iGEM-competitie ook een enorm sociaal aspect. Je krijgt veel mogelijkheden om andere teams te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. We hebben al het geluk gehad om voor deze bijeenkomsten (of ‘meetups’) naar Bonn en Parijs te gaan. Er zijn zeven Nederlandse teams, en aangezien ons land niet zo groot is, is er eigenlijk geen excuus om niet minstens één keer bij elkaar te komen. Zodoende begon het plannen van een tweedaagse meetup, samen met het iGEM-team uit Groningen.

Ideeën uitwisselen

Interessant tijdens deze meetups is om te zien waar anderen mee bezig zijn en waar zij tegenaan lopen. Zo is het fijn om te weten dat je niet als enige moeite hebt om je bacteriën af en toe te laten groeien. Dit komt vaak doordat de bacteriën een plasmide niet hebben opgenomen. Plasmiden zijn cirkelvormige stukjes DNA die bacteriën kunnen uitwisselen. Daarmee kan je ook door jou gekozen DNA zelf in je bacterie zetten. Ze zijn dus heel handig in de biotechnologie om het genetisch materiaal van bacteriën aan te passen, bijvoorbeeld voor ons eiwit suckerine. Plasmiden worden ook vaak zo ontworpen, dat een bacterie alleen kan groeien als het deze plasmide heeft. Zo voorkom je dat je bacteriën de plasmide kwijtraken of het weggeven aan andere bacteriën. Als de bacteriën niet groeien, kan het zijn dat er iets mis is met het plasmide, maar er zijn nog veel meer redenen!

Teammanager Tobi is fanatiek in de ‘crazy 88’, hij speelt vijf minuten voor paspop

iGEM Leiden

Samen met alle teams gaan we nieuwe verklaringen af. Het team uit Rotterdam vertelde dat één van hun plasmiden, die we in een kit van de iGEM-organisatie krijgen, niet werkte. Maar bij ons werkte die wel. Wij tipten om de andere plasmiden uit diezelfde kit te testen. Als die ook niet werken, kan er wel eens iets mis zijn met het materiaal. Soms ligt het niet aan je eigen methodes. Hopelijk gaat het ze helpen. Verder vertelde het team uit Wageningen ons over een bepaalde manier om eiwitten te zuiveren, wat heel waardevol is voor ons project. Deze methode willen we zeker nog proberen, als er tijd over is.

Vraag de groenteboer naar vis

Naast het uitwisselen van informatie over het project wilden we ook een leuke en gezellige activiteit organiseren: het spel ‘crazy 88’. Hierbij moeten teams proberen zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren in een middag. Van jongleren en radslagen, tot het vragen aan de groenteboer naar de vis van de dag of het nadoen van een mannequin: alles is mogelijk! Het leverde hilarische foto’s op.

Ik moet toegeven dat ik me erover verbaasde hoeveel verschillende aspecten er bij zo’n meetup komen kijken, maar mijn persoonlijke favoriet was toch wel het vullen van de goodiebags voor de deelnemers. Iedereen van de organisatie had een eigen station met spullen van sponsoren en alsof we een echte loopband waren, kwamen de tasjes één voor één langs om gevuld te worden. Nu ik terugkijk op de meetup was alle tijd en moeite het honderd procent waard. Ik kijk nu al uit naar Boston, waar we nog meer teams kunnen ontmoeten!

Deze blog is geschreven door teamlid en human practices manager van iGEM Leiden Floor Stel

Het iGEM-team Leiden 2019 v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.

iGEM Leiden


iGEM Leiden

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Een duurzamere toekomst met bacteriën

  Dankzij genetischemodificatietechnieken is er steeds meer mogelijk. Wat kunnen bacteriën als levende fabriekjes in de toekomst voor ons betekenen? Biotechnologie.nl zet vijf toekomstige toepassingen op een rijtje.

  • Duurzaamheid vergroten
  • Voedsel produceren
  • Ziekten genezen
 • Water ontzouten met bacteriën

  Droogte, een stijgende zeespiegel en bodemdaling zorgen voor steeds zouter grondwater: een gevaar voor de akkerbouw. Maastrichtse studenten willen dit oplossen met cyanobacteriën die water ontzouten.

  • Duurzaamheid vergroten
 • Vogelgriep bestrijden met bacteriën

  Groningse studenten werken aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep waarbij bacteriën het virus bestrijden. Die bacteriën zijn genetisch gemodificeerd, waardoor ze zogenaamde nanolichamen uitscheiden in de longen van kippen. Die moeten bescherming bieden tegen het virus.

  • Ziekten voorkomen
Meer artikelen