Direct naar de content

Wel of geen gemodificeerde baby’s? Stand blijft 1-1

Auteur: Maarten Lubbers
Gepubliceerd op:

Wij laten bacteriën een inktviseiwit maken waarmee we uiteindelijk brandwonden willen genezen. Daarvoor veranderen we de genen van die bacteriën. Niet iedereen staat achter genetische modificatie, daarom gingen we met een divers publiek in gesprek. Ik had niet gedacht dat er zoveel voorstanders waren.

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Gevaar voor samenleving?

Ons iGEM-team is druk bezig met het ontwikkelen van een hydrogel om brandwonden te genezen. Daarvoor gebruiken we genetisch gemodificeerde bacteriën, iets waar niet iedereen een voorstander van is. Wij vinden interactie met het publiek belangrijk en gaan graag over genetische modificatie met ze in gesprek.

Daarom hebben we tijdens verschillende evenementen een groot publiek betrokken bij ons onderzoek. Hierbij konden gasten bijvoorbeeld tekenen met bacteriën, DNA isoleren en een hydrogel maken. Tijdens die evenementen kregen we vaak de vraag of synthetische biologie ook gevaren kan brengen voor onze samenleving. Daarom organiseerde ons team afgelopen vrijdag een discussieavond over synthetische biologie.

De discussieavond vond plaats in een statig gebouw, waar vroeger het laboratorium van natuurkundige en nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes gevestigd was. Het diverse publiek bestond uit zowel academici als niet-academici. Aan de hand van uiteenlopende stellingen probeerden wij een goed beeld te krijgen van de verschillende meningen.

Het publiek mocht stemmen over stellingen als ‘Genetisch gemodificeerde organismen zijn een gevaar voor de samenleving’.

Tobias Fecker

Ik dacht dat iedereen tegen zou zijn

Bij een van de stellingen vertelde de presentator aan de hand van een video, dat tijdens genetische modificatie van embryo’s in het DNA wordt geknipt met zeer precieze technieken. Daarmee daalt bijvoorbeeld de kans op een bepaalde ziekte. Het publiek en een vakkundig panel, bestaande uit dr. Dennis Claessen, professor Han de Winde en Marjolein Crooijmans, mochten vervolgens voor of tegen de stelling stemmen.

Tijdens de discussieavond praatten verschillende deelnemers over genetische modificatie. Is het een goede methode om ziekten te voorkomen of vormt het een kloof tussen rijk en arm?

Tobias Fecker

Tot mijn verbazing was de ene helft van het publiek vóór genetische modificatie van embryo’s en de andere helft tegen; ik dacht van tevoren dat bijna iedereen tegen zou zijn! Tijdens de discussie die volgde vertelden voorstanders dat het belangrijk is om embryo’s met een hogere kans op een bepaalde ziekte genetisch aan te passen, zodat ze later een gezond leven kunnen leiden.

Iemand anders gaf het tegenargument dat het genetisch modificeren van embryo’s voor een grote kloof tussen arm en rijk kan zorgen, omdat niet alle ouders dit kunnen betalen. Na de discussie werd er opnieuw gestemd: het bleef nog steeds 1-1.

Als iGEM-team kijken we positief terug op de bijeenkomst. Ook het publiek was erg enthousiast, aangezien dit soort discussies over genetische modificatie zelden worden georganiseerd in Nederland. We hebben een veel beter zicht gekregen op de verschillende standpunten van het publiek. De uitkomst van de discussie kunnen toekomstige iGEM-teams weer gebruiken om de komende jaren opnieuw in gesprek te gaan met het publiek. Daarbij kunnen zij nieuwe stellingen introduceren. Ten slotte is het interessant om in de toekomst met andere teams te onderzoeken of de meningen over maatschappelijke standpunten wereldwijd hetzelfde verdeeld zijn.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Leiden Maarten Lubbers

Het iGEM-team Leiden 2019 v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.

iGEM Leiden


iGEM Leiden

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Hoeveel CRISPR-Cas in je gewas?

    Afgelopen juli kwam de Europese Unie met een opvallend voorstel: moderne gentechnieken toestaan in de teelt, vrij van extra controles. Volgens dit voorstel mogen telers met deze technieken stukken DNA verwijderen en tot twintig genetische bouwstenen (DNA-‘letters’) toevoegen aan gewassen. Zijn die twintig letters veel …

    • Voedsel produceren
  • Zijn er al GMO’s in Europa?

    Als het aan de Europese Commissie ligt, zien we in de toekomst steeds vaker (kleine) genetische aanpassingen in de landbouwgewassen. Maar hoe zit dat nu, anno 2023? Hebben we al genetisch aanpaste producten in Europa? En misschien zelfs al in de schappen?

    • CRISPR-Cas in je gewas
    • Voedsel produceren
  • Is het wel veilig, dat CRISPR-Cas in je gewas?

    Genetische technieken veranderen het DNA, bedoeld en onbedoeld. Het kan onverwachte verandering in een gewas opleveren: misschien wordt de plant er wel giftig van, of ontstaan er nieuwe allergenen. Risico’s zijn niet uit te sluiten. Maar bij klassieke veredeling en zelfs voortplanting in de natuur gebeurt dat ook. Hoe groot is het gevaar van knutselen met DNA?

    • CRISPR-Cas in je gewas
    • Duurzaamheid vergroten
    • Voedsel produceren
Meer artikelen