Direct naar de content

Zes vragen over de boosterprik

Auteur: Janneke Kluvers
Gepubliceerd op:

De boostercampagne is inmiddels ook in Nederland op gang gekomen. Maar waarom hebben we die boosterprik eigenlijk nodig? NEMO Kennislink stelde vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.

Anke Huckriede is hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderzoek doet naar vaccinontwikkeling en het vergroten van vaccinatiesucces. Haar onderzoek focust dus niet alleen op de effectiviteit van een vaccin, maar ook op vaccins met een langere houdbaarheid en een patiëntvriendelijke manier van toediening.

Anke Huckriede

Waarom is het nodig om een boostervaccinatie te halen?
Op het moment dat je een vaccinatie krijgt, begint jouw immuunsysteem daarop te reageren. Na de eerste prik is dat vaak een zwakke reactie die ook relatief snel weer verdwijnt. Pas na een tweede vaccinatie ontstaat er een heftige immuunrespons die ook wat langer aanhoudt. In het geval van de coronavaccins wisten we nog niet hoelang die respons in stand zou blijven, maar we wisten wel dat we sowieso twee vaccinaties nodig hadden om voor voldoende bescherming tegen corona te zorgen. Inmiddels zien we dat de werking van de dubbele vaccinatie wat af begint te nemen. Door een boostervaccin toe te dienen wordt het immuunsysteem opnieuw geprikkeld en zal de immuunrespons weer op peil komen.

Heeft iedereen een boosterprik nodig?
Op dit moment heeft nog niet iedereen per se de extra bescherming van de boosterprik nodig. Bij de meeste mensen is de immuunrespons nog voldoende om hen tegen ernstige corona te beschermen. Toch heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten om op termijn iedereen een boosterprik aan te bieden. Het gaat namelijk niet alleen om persoonlijke bescherming tegen corona, maar ook om het verspreiden van het virus. Als we zeker weten dat het immuunsysteem een boost heeft gekregen, is er minder kans op besmetting en ook minder kans op verspreiding.

Krijgt in de toekomst iedereen elk jaar een boostervaccinatie?
Dat hangt eigenlijk van twee dingen af. Ten eerste weten we nog niet hoe lang de antistoffen tegen corona op peil blijven. De boosterprik zal ervoor zorgen dat de immuunrespons tegen corona weer sterker wordt, maar het is mogelijk dat deze respons na verloop van tijd weer afneemt. Ten tweede is het niet duidelijk of er nieuwe varianten blijven komen en hoe goed de vaccins daartegen beschermen. Bij bijvoorbeeld de griepprik is het nodig om de vaccinaties elk jaar te vernieuwen, omdat er elk jaar nieuwe varianten van het virus zijn. Het is nog niet duidelijk of dit voor het coronavirus ook zal gelden.

Waarom wordt de boostervaccinatie niet aangepast op de nieuwste varianten van het coronavirus?
“Op dit moment werken de bestaande vaccins tegen nieuwere varianten van het coronavirus, ze bieden nog steeds voldoende bescherming tegen ernstige ziekte. Daarnaast is het zo dat vaccinaties die speciaal voor een bepaalde variant zijn ontwikkeld, niet per se beter werken. Er is onderzoek gedaan naar een vaccin wat speciaal was aangepast om beter te werken tegen de beta-variant van het coronavirus. De onderzoekers zagen dat het aangepaste vaccin net zo goed werkt tegen de beta-variant als het oorspronkelijke vaccin. Daarnaast kost het ook tijd om nieuwe vaccins te produceren. Zolang het oorspronkelijke vaccin dus nog goed werkt tegen nieuwere varianten van het coronavirus, is het niet nodig om de boosterprik aan te passen. Inmiddels zijn er wel vaccinfabrikanten die zich bezighouden met de ontwikkeling van een vaccin tegen de omikron-variant.”

Waarom krijgt iedereen dezelfde boosterprik, ongeacht welk vaccin ze eerder hebben ontvangen?
Iedereen kan een mRNA-vaccin ontvangen als boosterprik. De reden hiervoor is dat de mRNA-vaccins uitzonderlijk effectief zijn gebleken als boosterprik. Dit geldt niet alleen voor mensen die eerder ook al een mRNA-vaccin kregen, maar ook bij mensen die eerder een adenovirusvaccin (AstraZeneca of Janssen) kregen. We zagen dat mensen een sterkere immuunrespons ontwikkelden na een boost met een mRNA-vaccin. Vandaar dat ervoor is gekozen om iedereen een boosterprik aan te bieden van Pfizer of Moderna.

Is het een goed plan om jezelf te laten besmetten in plaats van een vaccinatie te gaan halen?
Zeker niet! Een veelgehoord argument om je niet te laten vaccineren is dat mensen bang zijn voor de bijwerkingen van het vaccin. Maar wat nou als je het ziek worden van corona als een bijwerking ziet van het virus? Als je erover nadenkt, is de kans op bijwerkingen van het virus veel groter dan die van het vaccin. Bovendien zijn ze onvoorspelbaarder, duren ze langer en komen ze veel meer voor. Kortom, ga besmetting uit de weg en ga zeker geen coronafeestjes vieren!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Een kloon als collega

    Een slaaf. Een gelijkwaardig persoon. Een nepmens. Een bedreigende vervanger. Een individu. In science fiction komen verschillende beelden van de menselijke kloon voor. Tot nu toe zijn die er nog niet (al kunnen we wel huisdieren en apen klonen), maar hoe zullen we hen behandelen …

    • Science F(r)iction
    • Ziekten voorkomen
  • Wanneer zeggen we dat iets ‘onnatuurlijk’ is?

    Het begrip ‘natuurlijkheid’ duikt vaak op in discussies over embryo’s uit het lab. Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat iets ‘onnatuurlijk’ is? In de dialogen over embryo-onderzoek die NEMO Kennislink sinds enkele jaren organiseert, komt zo nu en dan het volgende argument voor: ‘Ik …

    • Ziekten genezen
    • Ziekten voorkomen
  • CRISPR-Cas in je gewas: alleen onder strenge voorwaarden

    Al sinds haar introductie riep genetische modificatie controverse op, zeker bij toepassing in ons voedsel. Hoe denken Nederlanders er tegenwoordig over? We praten over publieke opvattingen richting GG-gewassen met Dr Lucien Hanssen, directeur van DEINING Maatschappelijke Communicatie en Governance.

    • CRISPR-Cas in je gewas
    • Duurzaamheid vergroten
    • Voedsel produceren
Meer artikelen